Wyposażenie restauracji – jak dokonać najlepszego wyboru?

Filed in Biznes by on 12 listopada 2012 0 Comments

Wyposażenie restauracji jest bardzo ważna kwestią w przypadku każdego lokalu.

To właśnie od rodzaju urządzeń, narzędzi kuchennych i naczyń zależy jakość dań, komfort pracy kucharzy, a tym samym zadowolenie klientów. A, jak powszechnie wiadomo, bez gości nie ma racji bytu żadna restauracja. W związku z tym warto zadbać, aby czuli się jak najlepiej w danej restauracji.

Na wyposażenie restauracji składa się szereg elementów:

  • zastawa stołowa (porcelana i szkło),
  • noże i deski gastronomiczne,
  • naczynia kuchenne (garnki, patelnie, rondle),
  • akcesoria stołowe (solniczki, pieprzniczki, serwetniki, wazony, świeczniki, sztućce),
  • urządzenia służące do obróbki termicznej i mechanicznej żywności, do jej przechowywania, transportowania i mrożenia,
  • ciągi kuchenne,
  • piece gastronomiczne,
  • wyposażenie barowe,
  • ekspresy do kawy,
  • akcesoria do pizzy i wiele, wiele innych elementów.

Grunt, to wybrać najodpowiedniejsze z całej tej ogromnej puli urządzeń, naczyń i narzędzi. Sukces lokalu gastronomicznego zależy od wielu czynników, dlatego odpowiednie plano-wanie i wybór jest kluczowy dla późniejszego powodzenia naszej restauracji.

Czym jednak kierować się podczas dokonywania zakupów?

Najważniejsze jest to, by wyposażyć restauracje w tego typu rzeczy, które są dla niej niezbędne. Można to określić w bardzo prosty sposób – określając charakter całej restauracji. Nie ma sensu kupować urządzeń, których nigdy nie wykorzysta się w lokalu ze względu na rodzaj przygotowywanych potraw. Trzeba także zwracać uwagę na jakość i funkcjonalność wszystkich przedmiotów składających się na wyposażenie restauracji. Wszystkie przedmioty maja ułatwiać i usprawniając pracę wszystkich osób zatrudnionych w restauracji – zarówno samym szefów kuchni, jak i barmanów czy kelnerów.

Muszą także gwarantować jak najwyższy poziom bezpieczeństwa, z racji tego, że osoba pracująca w charakterze kucharza, narażona jest na częste skaleczenia i oparzenia. Wszystko to bezpośrednio wiąże się z ergonomią pracy. Warto zdawać sobie sprawę z tego, że jeśli pracownicy kuchni pracują w komfortowych warunkach, to ma to bezpośrednie przełożenie na jakość serwowanych dań, a ty samym wpływa na zadowolenie gości restauracyjnych.

Poszukując odpowiedniego asortymentu dobrze jest odwiedzić strony www producentów. Można tam znaleźć pełną specyfikację oferowanego sprzętu wraz z pełną dokumentacją techniczną oraz informacjami serwisowymi. Produkty gastronomiczne decydują o obliczu i możliwościach restauracji – mając to na uwadze z całą pewnością dokonasz właściwego wyboru.

Podobne wpisy:

Tags: , , ,

About the Author ()

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *