Kilka słów o białym winie

Filed in Ciekawostki by on 22 października 2012 0 Comments

Białe wino

produkowane jest dzięki fermentacji czystego moszczu. W odróżnieniu od wina czerwonego, nie potrzebuje ani skórek ani też pestek owoców. Nie trudno zauważyć, że wina białe są zdecydowanie mniej popularne niżeli czerwone. Okazuje się, że wina białe podawane są przed posiłkiem, po to aby wzbudzić apetyt a jednocześnie nie obciążać żołądka. Jest to napój o łagodnym, musującym i często orzeźwiającym smaku.

Ogólnie wina białe należą do grupy win, które towarzyszą drobnej przekąsce oraz aromatycznej potrawie rybnej. Przykładem takiego wina może być  gutedela szlachetne gatunki wina reńskiego, dobrze znane nad tą rzeką wszystkim. Najjaśniejszy odcień wina białego, mają te ze znanego szczepu Savignon Blanc.  Jak się okazuje, inne wina białe wcale białe być nie muszą. Pozostałe rodzaje win mają zazwyczaj żółtawy lub blado herbaciany, czy nawet beżowy odcień.

A jakie są najpopularniejsze białe wina?

Najpopularniejszymi winami białymi są: węgierski Tokaj,  niemiecki Riesling  oraz oczywiście nie mogłoby zabraknąć francuskiego wina czyli –   Chardonnay. Tłumacząc inną barwę białych win wystarczy powiedzieć, że do wyrobu białego wina stosowany jest sok z winogron o kolorze czerwonym.

Co trzeba jeszcze powiedzieć o winie  koloru białego?

Otóż jego podstawą jest jego wysoka kwasowość – nawet jeśli jest to wino słodkie. Aby wino białe najlepiej smakowało, musi być spożywane do odpowiednich posiłków. Najczęściej pijemy je do potraw słonych i słodkich. Zresztą wina smakują  nam zazwyczaj  do każdego posiłku.

Podobne wpisy:

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

About the Author ()

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *