Ergonomia zabudowy w kuchni na wymiar

Filed in Dom by on 9 maja 2018 0 Comments

Porady są cennym materiałem informacyjnym dla osób szukających wskazówek dotyczących projektowania mebli kuchennych na wymiar. Zdarzają się bowiem śmiałkowie, którzy projekt swojej kuchni wykonują samodzielnie w prostych bezpłatnych programach, dlatego wskażemy na co warto zwrócić baczną uwagę wykonując aranżację – meble kuchenne na wymiar Toruń.

Podstawowe zasady przy projektowaniu kuchni na wymiar

Po pierwsze – ustawienie zmywarki do zabudowy w ciągu szafek, nie proponujemy umieszczania jej na środku pomieszczenia. Urządzenie to jest używane praktycznie codziennie, zdarza się więc, że obsługując zmywarkę otwieramy ją na oścież – jeśli zamieścimy ja na skraju kuchni unikniemy niepotrzebnych uderzeń piszczelem lub potknięć podczas omijania przy przechodzeniu z jednej strony kuchni na drugą. Dodatkowo jeśli odpowiednio zaplanujemy meble kuchenne na wymiar odkładanie czystych już naczyń będzie o wiele prostsze jeśli będziemy mogli swobodnie poruszać się z jednej strony zmywarki.

Po drugie – ergonomiczne rozplanowanie posadowienia zlewozmywaka i płyty grzewczej – nie radzimy zamieszczać ich przy wysokiej zabudowie mebli kuchennych na wymiar. Podczas użytkowania będziemy zahaczać o lodówkę czy wysoką szafkę z piekarnikiem łokciami i zmywanie naczyń lub co gorsza gotowanie zamiast przyjemnością stanie się udręką, a przecież nie o to w kuchni chodzi.

Po trzecie – należy pamiętać o odpowiednich podstawowych odległościach, które należy zachować w kuchni. Jeśli zabudowa z meblami kuchennymi na wymiar ma formę dwurzędową lub w literę U minimalna odległość pomiędzy szafkami stojącymi naprzeciwko siebie, by dobrze się pracowało dwóm osobom odwróconymi plecami do siebie, to 90 cm.

Po czwarte – wysuwane kosze cargo, ktokolwiek je wymyślił powinien dostać nagrodę – świetne rozwiązanie na wszelkiego rodzaju oleje, oliwy, octy, przyprawy, sypkie produkty typu mąka, kasza, itp. Najlepiej mieć taki kosz pod blatem zaraz obok płyty kuchennej, zabudowany w ciągu mebli kuchennych na wymiar, a w dużym wymiarze kosz w części spiżarnianej, np. obok lodówki.

Po piąte – piekarnik na wysokości – nie każdy może sobie na to pozwolić ze względu na rozmiar kuchni, ale pomyślmy przyszłościowo. Dzięki piekarnikowi na wysokości w słupku mebli kuchennych na wymiar mamy zdecydowanie ułatwione wkładanie i wyjmowanie potraw z piekarnika.

Po szóste – lodówka zabudowana w meblach kuchennych na wymiar. W przypadku lodówki wolnostojącej musimy pamiętać o 5 cm przerwach z każdej strony ze względu na chłodzenie, a przerwa ta to idealne miejsce dla niechcianego kurzu i pajęczyn. Coraz częściej spotykane są nowoczesne lodówki do umieszczenia w ciągu mebli kuchennych na wymiar, lecz ich wadą jest wysoka wartość zakupu. Umieszczenie chłodziarko-zamrażarki w szafce eliminuje problem przerw w zabudowie, dodatkowo ujednolica całość mebli wizualnie – co ma znaczenie w momencie kiedy kuchnia znajduje się w aneksie pokoju dziennego.

Po siódme – fronty uchylno-łamane w szafkach górnych zabudowy z mebli kuchennych na wymiar – to dzięki nim możemy pracować na blacie przy otwartych szafkach bez obaw, że uderzymy o jakieś drzwiczki głową. Dodatkowo podczas gotowania mamy łatwy dostęp do produktów i nie tracimy czasu na mycie brudnych rąk od przygotowania posiłków przed otworzeniem szafki.

Przedstawione porady są wynikiem doświadczeń, zapewniamy, że jeśli uwzględnione zostaną podczas planowania mebli kuchennych na wymiar będzie się z nich łatwiej i przyjemniej korzystało, a właśnie o komfort i funkcjonalność w ergonomicznej kuchni chodzi.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *