levitra
All work by increasing the flow of. Zobacz ulotkę leku Levitra Vardenafil.
potencja4u.com

Choroby dietozależne

Filed in Zdrowie by on 6 grudnia 2012 0 Comments

Choroby dietozależne

Już od zarania dziejów wiadomo było, że właściwie zbilansowana dieta zapobiega wielu chorobom. Obecnie udowodnione jest, że istnieje ponad 80 jednostek chorobowych, wynikających z nieprzestrzegania prawidłowej diety lub spożywania żywności o niewłaściwych parametrach zdrowotnych.

Do najczęściej występujących chorób DIETOZALEŻNYCH zaliczamy:

Otyłość:

–   powstaje w wyniku dodatniego bilansu energetycznego, tj. patologicznego spożywania pokarmów oraz na skutek źle skomponowanej diety pod względem składników odżywczych (min. za duża ilość  cukrów prostych)

Cukrzyca typu II:

–  powstaje głównie w wyniku nadmiernego spożywania produktów węglowodanowych, a przede wszystkim cukrów prostych. Skutkuje zwiększonym wydzielaniem insuliny przez trzustkę, co w dalszym przebiegu choroby przekracza wydolność trzustki. Skutkuje to uszkodzeniem, zaburzeniami czynności i niewydolnością  narządów, tj. oczu, nerek, nerwów, serca i naczyń krwionośnych

–   nieustannie wysoki poziom glukozy we krwi powoduje zaburzenie pracy komórek trzustki odpowiedzialnych za produkcję insuliny lub brakiem reakcji na działanie insuliny (insulinooporn ość)

Choroby układu krążenia, m.in.:

–   nadciśnienie tętnicze – związane jes głównie z  nadmiernym spożywania soli spożywczej oraz jest wynikiem otyłości

–   miażdżyca – jet to zaburzenie gospodarki lipidowej (wzrasta stężenie cholesterolu całkowitego, frakcji „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów, a spadek stężenia „dobrego” cholesterolu HDL) prowadząc do powstawania zatorów miażdzycowych

–   zawał serca – powstaje min. w wyniku  podwyższonego stężenia cholesterolu we krwi, który  to z kolei przyczynia się do pęknięcia blaszek miażdżycowych. Jeśli pęknięcie jest duże, powstaje zakrzep zamykający tętnicę doprowadzającą krew do serca

–   tętniaki

Choroby układu pokarmowego:

–       zapalenie woreczka żółciowego, poalkoholowa marskość wątroby,kamica żółciowa, choroby trzustki, przewlekłe zaparcia,  wrzody, biegunki,  itp.

Nowotwory min. nerek, jelita, żołądka, itp.:

–   spowodowane poprzez niedobory i nadmiary różnych składników odżywczych i minerałów oraz obecność w żywności związków o działaniu karcynogennym (rakotwórczym),

Niedożywienie, anemia

–   powstaje na skutek ujemnego bilansu energetycznego oraz za niskim jak na potrzeby organizmu spożyciem białka i żelaza

Osteoporoza:

–   niedostateczne spożycie głównie wapnia, magnezu, potasu oraz i wit. A,D, K, C i B6 (mleko, nasiona roślin strączkowych)

–   nadmierna podaż w pożywieniu fosforu, fluoru, sodu

Choroby neurologiczne:

–       depresja, udar mózgu, choroba Parkinsona, Alzheimera,

Próchnica zębów:

–       duża ilość cukrów prostych w pożywieniu

Podobne wpisy:

Tags: , , , , ,

About the Author ()

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *