Kuchnia z pomysłem – przekąski

Filed in Dom by on 11 września 2013 0 Comments

Szukasz nietuzinkowych przepisów na smaczne i proste wykonaniu dania? Warto w tym zakresie poeksperymentować samodzielnie, ale jeśli chcesz poznać ciekawe przepisy na dania obiadowe, kolacje, desery i przekąski dla gości na przyjęcia to warto śledzić blogi kulinarne, na których zaprawione w bojach kuchennych Internautki chętnie dzielą się swoimi pomysłami. A oto kilka oryginalnych przepisów na smaczne i proste w wykonaniu dania, które sam sprawdziłam. Polecam!

1. Paszteciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem feta

Składniki:

  • ciasto francuskie
  • ser feta
  • szpinak w liściach
  • przyprawy: pieprz, gałka muszkatołowa.
  • jajko (do posmarowania pasztecików)
  • dwa ząbki czosnku

Sposób przyrządzenia:
Ciasto kroimy na dwie części w poprzek, a następnie kroimy je w prostokąciki. Górną część ciasta nacinamy. Nakładamy farsz (szpinak, ser feta, przyprawy) i zlepiamy brzeg prostokącików. Smarujemy na wierzchu jajkiem i wsadzamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 20 minut. Po tym czasie paszteciki są już gotowe do spożycia – najlepiej na ciepło.

2. Roladki z tortilli (22 sztuki)

Składniki:

  • 2 placki tortilli
  • 150 g serka kremowego naturalnego lub ziołowego
  • 2-3 duże plastry szynki
  • 2-3 liście sałaty
  • 2 plastry surowego wędzonego łososia
  • 2-4 ogórki korniszony

Sposób przyrządzenia
Placek tortilli smarujemy po całej powierzchni serkiem. Na środku kładziemy wzdłuż liście sałaty a na to plastry szynki i surowego łososia. Na brzegach kładziemy pokrojone w kawałeczki ogórki kiszone. Całość zwijamy w rulon i kroimy na kawałeczki grubości ok. 2 cm. Przekąski podawać po przyrządzeniu lekko schłodzone.

3. Quesadilla

Składniki:

  • tortilla
  • ser mozzarella
  • plastry pepperoni
  • papryka
  • czerwona cebula
  • czarne oliwki
  • pieczarki
  • sos salsa

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki nakładamy wedle uznania na połowie tortilli, przykrywamy drugą połową i smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu z obu stron, aż do rozpuszczenia sera. Kroimy na pół i podajemy z sosem salsa.

4. Smażony camembert z żurawiną na liściach szpinaku (porcja dla 2 osób)

Składniki:

  • 2 krążki sera camembert z ziołami
  • 2 całe jajka
  • 1 szkl. bułki tartej
  • szczypta soli
  • pieprz mielony
  • olej do smażenia

Jajka roztrzepać z solą i pieprzem. Krążki sera w całości obtoczyć w jajku i bułce tartej dwukrotnie, w taki sposób, by powstała nam gruba panierka. Przygotowane krążki sera kładziemy następnie na głęboki, rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoto z obu stron. Po usmażeniu najlepiej wyłożyć ser na ręcznik papierowy i lekko odsączyć go z nadmiaru tłuszczu. Następnie ser układamy na talerzu obok liści szpinaku lub rucoli. Podajemy na gorąco z dżemem żurawinowym.

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawych przepisów odwiedź kulinarny blog i zaszalej w kuchni.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *