Szukasz nietuzinkowych przepisów na smaczne i proste wykonaniu dania? Warto w tym zakresie poeksperymentować samodzielnie, ale jeśli chcesz poznać ciekawe przepisy na dania obiadowe, kolacje, desery i przekąski dla gości na przyjęcia to warto śledzić blogi kulinarne, na których zaprawione w bojach kuchennych Internautki chętnie dzielą się swoimi pomysłami. A oto kilka oryginalnych przepisów na smaczne i proste w wykonaniu dania, które sam sprawdziłam. Polecam!
1. Paszteciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem feta
Składniki:
- ciasto francuskie
- ser feta
- szpinak w liściach
- przyprawy: pieprz, gałka muszkatołowa.
- jajko (do posmarowania pasztecików)
- dwa ząbki czosnku
Sposób przyrządzenia:
Ciasto kroimy na dwie części w poprzek, a następnie kroimy je w prostokąciki. Górną część ciasta nacinamy. Nakładamy farsz (szpinak, ser feta, przyprawy) i zlepiamy brzeg prostokącików. Smarujemy na wierzchu jajkiem i wsadzamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 20 minut. Po tym czasie paszteciki są już gotowe do spożycia – najlepiej na ciepło.
2. Roladki z tortilli (22 sztuki)
Składniki:
- 2 placki tortilli
- 150 g serka kremowego naturalnego lub ziołowego
- 2-3 duże plastry szynki
- 2-3 liście sałaty
- 2 plastry surowego wędzonego łososia
- 2-4 ogórki korniszony
Sposób przyrządzenia
Placek tortilli smarujemy po całej powierzchni serkiem. Na środku kładziemy wzdłuż liście sałaty a na to plastry szynki i surowego łososia. Na brzegach kładziemy pokrojone w kawałeczki ogórki kiszone. Całość zwijamy w rulon i kroimy na kawałeczki grubości ok. 2 cm. Przekąski podawać po przyrządzeniu lekko schłodzone.
3. Quesadilla
Składniki:
- tortilla
- ser mozzarella
- plastry pepperoni
- papryka
- czerwona cebula
- czarne oliwki
- pieczarki
- sos salsa
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki nakładamy wedle uznania na połowie tortilli, przykrywamy drugą połową i smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu z obu stron, aż do rozpuszczenia sera. Kroimy na pół i podajemy z sosem salsa.
4. Smażony camembert z żurawiną na liściach szpinaku (porcja dla 2 osób)
Składniki:
- 2 krążki sera camembert z ziołami
- 2 całe jajka
- 1 szkl. bułki tartej
- szczypta soli
- pieprz mielony
- olej do smażenia
Jajka roztrzepać z solą i pieprzem. Krążki sera w całości obtoczyć w jajku i bułce tartej dwukrotnie, w taki sposób, by powstała nam gruba panierka. Przygotowane krążki sera kładziemy następnie na głęboki, rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoto z obu stron. Po usmażeniu najlepiej wyłożyć ser na ręcznik papierowy i lekko odsączyć go z nadmiaru tłuszczu. Następnie ser układamy na talerzu obok liści szpinaku lub rucoli. Podajemy na gorąco z dżemem żurawinowym.
Jeśli chcesz poznać więcej ciekawych przepisów odwiedź kulinarny blog i zaszalej w kuchni.