Cydr, inaczej określany mianem jabłecznika, jest popularny w krajach Europy Zachodniej, a od pewnego czasu również w Polsce. Jego produkcja sięga XIX wieku. Stanowi swoisty rodzaj trunku, który przygotowuje się na bazie soku jabłkowego oraz drożdży. W czym jednak tkwi jego sekret?
Popularność cydru rośnie z uwagi na zastosowanie tradycyjnej receptury. Do jego produkcji używany jest bowiem sfermentowany sok z jabłek. Ważne jest jednak to, że do jego wytwarzania nie używa się cukru. W ogólnej sprzedaży możemy wyróżnić kilka rodzajów tego trunku. Mowa oczywiście o produktach przemysłowych oraz naturalnych. Cydr możemy podzielić na trunek musujący oraz spokojny. Pierwszy wymieniony rodzaj powstaje na bazie naturalnej, gdzie wykorzystywana jest wtórna fermentacja lub dwutlenek węgla. Z kolei cydr spokojny produkowany jest poprzez doprowadzenie go do fermentacji całkowitej lub zamknięcie go przy użyciu siarki. Aby otrzymać trunek luksusowy, wysokiej jakości, konieczne jest zastosowanie starych odmian jabłek. Mowa w tym przypadku o takich gatunkach, jak szara reneta, boskop czy grochówka. Wszystko dlatego, że charakteryzują się cierpkim smakiem, odpowiednią kwasowością oraz aromatem. Zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami winiarskimi, cydr jest klasyfikowany jako gatunek wina owocowego, którego zawartość alkoholu nie przekracza 8,5 %.
Niekwestionowanym atutem cydru, oprócz oczywiście wyjątkowego smaku i aromatu, są właściwości antyoksydacyjne. Z uwagi na dużą zawartość przeciwutleniaczy, trunek wykazuje się umiejętnościami obniżającymi zawartość złego cholesterolu we krwi, tym samym chroniąc ludzki organizm przed chorobami nowotworowymi czy niedokrwiennymi serca. To jednak nie koniec dobroczynnych właściwości. Zawarte w trunku flawonoidy obniżają prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy, zmniejszając uczucie stresu i zdenerwowania. Jako, że do produkcji cydru wykorzystywane są wysokogatunkowe odmiany jabłek, w dodatku ze skórką, pod którą kryje się najwięcej cennych wartości, trunek skutecznie eliminuje działalność wolnych rodników. Za sprawą wysokiej zawartości potasu, wpływa pozytywnie na prawidłową pracę mięśni oraz układu nerwowego.
Nie ulega wątpliwości, że cydr powinien na stałe zagościć w naszych domach, nie tylko z uwagi na wysokie właściwości smakowe, ale również obecność cennych dla zdrowia składników odżywczych. Aby zatem zapewnić sobie nietuzinkowe doznania smakowe, warto wybierać napoje produkowane według tradycyjnej receptury, która jest w stanie wydobyć z jabłek najcenniejsze właściwości.