Osoby, które już miały okazję palić shishę, wiedza o tym, że istnieje bardzo dużo kombinacji tytoniu o różnych zapachach, które pozwalają uzyskać zupełnie unikalne wrażenia sensoryczne. Ponadto, duży wpływ na posmak po tytoniu aromatyzowanym ma płyn, dodawany do shishi, albo napój, który się pije podczas palenia.
Niestety, smak tytoniu można w bardzo prosty sposób zepsuć, jeżeli wybierze się nieodpowiedni płyn albo źle połączy się składniki. Wtedy coś, co miało smakować bardzo dobrze, może na długo zniechęcić do palenia fajki wodnej.
Alkohol gazowany a tytoń
W poszukiwaniach nowego smaku a także wzmocnienia efektu palenia shishi, bardzo dużo osób dodaje do tytoniu alkohol. Żeby takie połączenie skutkowało pozytywnym odbiorem, należy pamiętać o kilku kwestiach.
Przede wszystkim, nie warto dodawać żadnych napojów gazowanych do fajki. Szczególnie dotyczy to piwa, które zaczyna bardzo intensywnie pienić się. W wyniku takiego eksperymentu piwo trafia do ust palacza, psując całe wrażenia z palenia. Poza tym, w taki sposób można łatwo się zadławić, dlatego shisha z dodatkiem alkoholu gazowanego może być po prostu niebezpieczna. Ważne także, żeby zwrócić uwagę na to, że połączenie smaku browaru oraz zapachu tytoniu nie jest szczególnie atrakcyjne, ponieważ w takim połączeniu bardzo intensywnie wyczuwalny jest spirytus oraz drożdże.
Mocne napoje a tytoń
Najbardziej odważni eksperymentatorzy próbują dodawać do fajek wodnych rum, koniak, whisky albo inny mocny alkohol. Takich połączeń jednak również warto unikać.
Na pewno znajda się tacy palacze, którzy lubią połączenie mocnych trunków z tytoniem, jednak warto pamiętać o tym, że alkohol w fajce daje intensywniejszy efekt. Poza poczuciem alkoholowej relaksacji, w takim przypadku potęgowane jest także poczucie dyskomfortu.
Para alkoholowa, wymieszana z dymem, bardzo łatwo przenika do krwi poprzez śluzówkę w ustach, wywołując zawroty i ból głowy, utratę koordynacji ruchów i generalny stan mocnego upojenia.
Jeżeli jednak ktoś bardzo lubi wrażenia smakowe, które daje mocny trunek z tytoniem, warto ten płyn rozrobić wodą. Doskonałą proporcją w takim przypadku jest 1:4, gdzie jedna cześć to oczywiście alkohol.
Wino w połączeniu z tytoniem
Najprawdopodobniej, wino jest najlepszym napojem do zalewania shishi. Oczywiście, w tym przypadku mowa idzie o napojach o wysokiej jakości, ponieważ niedobre wino może bardzo łatwo zepsuć tytoń o jakimkolwiek aromacie.
Najczęściej do palenia tytoniu używa się tylko kilku łyżek wina, żeby nie marnować większej ilości tego napoju. Taka ilość trunku alkoholowego potrafi korzystnie podkreślić smak tytoniu, a jednocześnie nie spowoduje ani odurzenia, ani nieprzyjemnego samopoczucia. Dlatego decydując się na palenie tytoniu z alkoholem, najlepiej pozostać przy dobrym winie.
Palenie i picie alkoholu
Oczywiście, shisha najczęściej jest palona na imprezach, gdzie z reguły także się pije alkohol. Jednak, każdy ekspert odradzi zażywania trunków alkoholowych wraz z paleniem tytoniu, a szczególnie, jeżeli do fajki wodnej dodany jest napój, zawierający spirytus.
Jak już było wspomniane wcześniej, tytoń wzmacnia działanie alkoholu i zwiększa jego negatywne działanie na organizm, o czym wie każdy palacz zwykłych papierosów. Dlatego nie warto robić wyjątku, myśląc, że z paleniem fajki wodnej wszystko będzie inaczej.
Shisha z aromatyzowanym tytoniem smakuje o wiele lepiej z sokiem, herbatą, kawą albo gorącą czekoladą, aniżeli z alkoholem, szczególnie z mocnym. Żeby impreza nie zamieniła się w walkę ze złym samopoczuciem, nie warto mieszać tytoniu z alkoholem. Fajki wodne oraz dodatki do Shisha można znaleźć w ofercie wielu sklepów internetowych, np.: https://shishasklep.pl.