Masz ochotę na naleśniki? Poznań ma przynajmniej kilkanaście naleśnikarni, jednak próżno w nich szukać takiej pasji, z jaką nasza naleśnikarnia przygotowuje to przepyszne danie. O naleśnikach wiemy absolutnie wszystko, a każdy pojedynczy naleśnik przygotowujemy z należną mu troską i namaszczeniem.
Naleśniki w Poznaniu
Naleśniki to potrawa o długiej historii. Podejrzewa się, że zajadano się nimi już w Starożytności. Ich ojczyzną jest prawdopodobnie Florencja, skąd za pośrednictwem Katarzyny Medycejskiej trafiły do Francji. Obecnie są popularne w Europie, Stanach Zjednoczonych, Australii, a także w Chinach. Za narodową potrawę uznają je Bretończycy, którzy faszerują je czymkolwiek, co akurat mają w lodówce: owocami, serem, jajkami, pasztetem, pieczarkami, krewetkami, krabami, śledziami. Do farszu musi jednak pasować ciasto, dlatego do farszów słodkich stosuje się mąkę pszenną, zaś do pozostałych – gryczaną. Anglicy preferują naleśniki z szynką i porami bądź z syropem klonowym. Amerykanie nadziewają je bananami i polewają rumem, nierzadko podpalając przed podaniem. Węgrzy nadziewają je masą migdałową, polewając czekoladą i koniakiem. Z kolei Polacy najczęściej sięgają po naleśniki z serem lub dżemem, a ostatnio także ze szpinakiem i serem feta. Polska nazwa naleśników najprawdopodobniej pochodzi od pierwotnego sposobu ich pieczenia – „na liściu (kapust)” lub „na drewnianej kratce”.
To właśnie niezmiernie szeroki wachlarz rozwiązań przy doborze farszu jest główną przyczyną ogromnej popularności, jaką cieszą się naleśniki. Poznań nie zna naleśnikarni, która korzystała by z tej zalety naleśników na większą skalę, niż robi to nasza naleśnikarnia. W naszej ofercie znajdą Państwo zarówno tradycyjne naleśniki z serem lub dżemem, jak i te bardziej egzotyczne, m. in. meksykańskie z mięsem i fasolą, amerykańskie z bananami, z łososiem, tuńczykiem, owocami morza, z nutellą, orzechami, owocami na gorąco i wiele, wiele innych. Oferujemy także możliwość samodzielnego wyboru kompozycji farszu przez klienta.
Nie należy zapominać, że sekretem każdego przepisu na przepyszne naleśniki jest nie tylko farsz, ale i ciasto. Klasyczny przepis wymienia 3/4 szklanki mąki, 2 jaja, 1,5-2 szklanki wody mineralnej z mlekiem, odrobinę soli, a niekiedy także szczyptę gałki muszkatołowej. Przepis ten można jednak dowolnie modyfikować, przede wszystkim korzystając z różnych rodzajów mąki albo zmieniając proporcje mleka i wody. Niektórzy dodają jeszcze specjalne składniki, które nadają naleśnikom oryginalnego, niepowtarzalnego smaku. Do naleśników pikantnych można na przykład dodać nieco piwa, zaś do słodkich śmietany bądź serka homogenizowanego. Mało tego, ciasto naleśnikowe można także barwić przy pomocy soku szpinakowego lub marchewkowego, buraków, pomidorów czy szafranu. Powyższe informacje to tylko niewielki wycinek z przebogatej wiedzy, która pozwala nam oferować klientom najlepsze naleśniki. W Poznaniu nie znajdą Państwo lepszej naleśnikarni niż nasza.
Poznaj świat naleśników w Pierogarce
W Poznaniu na szczęście jest wiele restauracji w których można pysznie zjeść i to nie tylko naleśniki. To jest właśnie urok tego miasta :)!