Podobnie jak w przypadku projektowania innych pomieszczeń np. salonu, pokoju dziecięcego czy sypialni należy wybrać miejsce najważniejsze, centralne. Wokół tego miejsca należy rozmieścić pozostałe meble. W przypadku kuchni tym miejscem może być zlew, a najczęściej jest kuchenka (elektryczna czy gazowa).
W projektowaniu kuchni należy także rozważyć rozmieszczenie gniazdek kontaktowych oraz pozostałą infrastrukturę (przyłącza gazu, wody, odprowadzanie ścieków oraz szybu wentylacyjnego). W przypadku budowy nowego domu część firm proponuje gotowe aranżacje, ale nie jest przeszkodą, aby całość projektu wręcz wywrócić do góry nogami.
Gdzie powinny się znaleźć sprzęty w kuchni?
Pierwszą zasadą jest to, aby nie stawiać sprzętów kuchennych w rogach. Przede wszystkim ze względu na bliskie sąsiedztwo ściany, która może ograniczać otwarcie drzwi, a zatem swobodne korzystanie z urządzenia. Wyjątkiem jest lodówka, która najczęściej znajduje się w rogach kuchni – w jej wypadku można zmienić stronę otwarcia drzwi.
Zostając przy lodówce należy wspomnieć, że ta nie lubi sąsiedztwa innych sprzętów – zmywarki, pralki czy kuchenki. O ile każda z lodówek posiada odpowiednią izolację termiczną nie należy stawiać jej w miejscach narażonych na nagrzanie, gdyż to zmniejsza stopień schłodzenia i zmrożenia produktów, naraża lodówkę na awarię oraz zwiększa pobór prąd (lodówka częściej chłodzi).
W kuchni należy pamiętać o przestrzeniach roboczych, czyli miejsc gdzie można tymczasowo rozmieścić sprzęty oraz przygotować posiłki lub zostawić zakupy. Koło konkretnych sprzętów należy przewidzieć stosowną przestrzeń. Koło zlewu można zamontować zmywarkę, chociaż ta nie we wszystkich kuchniach jest możliwa do zamontowania. W bliskim sąsiedztwie zmywarki i zlewu można umieścić lodówkę.
Pamiętajmy także, aby koło sprzętów znajdowały się gniazdka kontaktowe, te również powinny znajdować się w różnych miejscach kuchni, co pozwoli na korzystanie z różnych urządzeń w różnych miejscach.
Grunt to dobry plan
Aby kuchnia spełniała swoje zadanie musi być odpowiednio rozplanowania. Przede wszystkim należy pamiętać, aby kuchnia posiadała przestrzenie robocze, których ogniskiem jest odpowiednio rozmieszczony sprzęt kuchenny.
Materiał został przygotowany dzięki firmie smok.biz.pl z Lublina.