Osoby, które lubują się w tortach, ciastkach, babeczkach i wszystkim tym, co słodkie i przybierające niewyobrażalne kształty na pewno ucieszą się z faktu, że na kuchennej arenie coraz lepiej radzą sobie sylikonowe formy do pieczenia. Są to specjalistyczne dodatki, które pomagają uformować ciasto podczas pieczenia, nadając mu osobliwego kształtu.
Zacznijmy od genezy form do pieczenia. Nie od zawsze były sylikonowe. Niegdyś pieczono potrawy w blachach. Nadal się tak robi w przypadku wielu dań. Jednak ludziom przestał wystarczać tylko smak i aromat – zaczęto zwracać uwagę także na wygląd. Nawet najpyszniejsze ciasto upieczone w zwykłej, kwadratowej blasze traci na ocenie specjalistów. W końcu danie najpierw widzimy, a dopiero później konsumujemy. Dlatego aby zadbać o wygląd, ludzie zaczęli piec ciasta i inne potrawy w specjalnych formach do pieczenia. Z początku blaszane, następnie sylikonowe. Tak zostało do dziś – sylikon świetnie sprawdził się w piekarnikach, w których ciasta przybierają stałą formę.
Jak przebiega proces formowania babki wielkanocnej? Przygotowujemy ciasto, które jest w formie płynnej. Następnie wlewamy je do formy do pieczenia, po czym wstawiamy do piekarnika. Nie martwimy się o to, że forma pęknie lub za mocno się przegrzeje, spalając ciasto. Sylikon doskonale przewodzi ciepło, nie roztapia się, nie przykleja do ciasta – to znaczy, że taką formę do pieczenia można użyć wielokrotnie. Jest higieniczna, wystarczy ją umyć i już jest gotowa do użycia. Nie da się jej uszkodzić – formy do pieczenia wykonane z sylikonu można dowolnie ściskać, zgniatać – na pewno nie zostaną uszkodzone.
Dodatkowym plusem jest przechowywanie. Trzeba pamiętać, że w kuchni liczy się każdy centymetr miejsca. To samo tyczy się kuchennych szafek. Kupując formy do pieczenia nie musimy się tym martwić. Można je włożyć w największą formę, oszczędzając tym samym miejsce na inne dodatki kuchenne, które także muszą znaleźć się w szafce. Tak więc dla wszystkich osób, które lubią domowe wypieki oraz dla profesjonalistów, którzy liczą się z każdym detalem wizualnym oraz smakowym – formy do pieczenia to najlepszy wybór. Oczywiście tradycyjne, czyli tez blachy także są potrzebne. Jednak powoli są zastępowane przez te sylikonowe, czyli elastyczne, uniwersalne, zajmujące mniej miejsca i sprawiające mniej problemów podczas pieczenia. W końcu kulinaria także się zmieniają, wchodzą na wyższy stopień nowoczesności, co widzimy każdego dnia. Wartość podążać za tym rozwojem, aby ułatwić sobie pracę w kuchni.