ROZGRZEWAJĄCE ZUPY KREM – NAJLEPSZE NA JESIEŃ

Filed in Kuchnia by on 19 października 2018 0 Comments

ROZGRZEWAJĄCE ZUPY KREM Z BLENDEREM BLENDTEC 575

Jesień to piękna pora roku, zwłaszcza gdy jest słoneczna i ciepła. A ostatnio nie możemy narzekać na aurę. Mamy prawdziwą polską, złotą jesień! Pełną kolorowych liści, kasztanów i rudych wiewiórek, które podbierają nam orzechy z ogródka;-). Mimo ciepła, które w ostatnich dniach króluje na dworze, wieczory są zdecydowanie chłodniejsze. A z każdym dniem temperatury będą coraz niższe. Z pewnością wkrótce pojawi się deszcz i nieprzyjemny wiatr. W takiej sytuacji ciepłe ubrania nie wystarczą. Każdy z nas poszukuje swojego sposobu na pokonanie wewnętrznego chłodu.

Moim zdaniem nie ma nic lepszego niż zupy krem. Są smaczne, zdrowe i niesamowicie rozgrzewające, a co najważniejsze łatwe w przygotowaniu. Jesień to idealny czas na czerpanie witamin z warzyw, które pielęgnowaliśmy przez okres letni, takich jak: dynia, papryka, pomidory czy czosnek.

Poniżej trzy przepisy na zupy kremy przygotowane blenderem Blendtec 575 od Magnater.pl

Wszystkie robiłam, jadłam i zdecydowanie polecam. Są pyszne i kolorowe jak jesienne liście!

Krem pomidorowo – dyniowy z kulkami mozzarelli

1 cebula

3 ząbki czosnku

300g dyni

dwie puszki pomidorów

śmietana

mozzarella kulki

2 szklanki bulionu

sól, pieprz, tymianek, bazylia, oregano

Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę z czosnkiem. Następnie dołożyć pokrojoną w kostkę dynię. Zalać bulionem, dodać pomidory, tymianek, oregano, sól oraz pieprz. Gotować przez 15 minut. Gdy wszystko jest miękkie, miksujemy blenderem, a na koniec dodajemy śmietanę i jeszcze chwilę gotujemy. Na talerzu posypujemy prażonymi ziarnami dyni i wrzucamy kilka kulek mozzarelli. Ozdabiamy świeżymi listkami bazylii.

Krem z zielonego groszku

4 kubki świeżego lub mrożonego zielonego groszku

1 dymka

3 kubki wrzątku

1 szklanka bulionu z kury

300 g mozzarelli

Gotujemy groszek i dymkę (w całości) z bulionem. Następnie wyjmujemy dymkę z garnka. Ugotowany groszek blendujemy, aż uzyskamy kremową konsystencję. Kroimy mozzarellę i dodajemy do zmiksowanego groszku. Miksujemy krem, aż będzie zupełnie gładki.

Ja przygotowuję jeszcze grzanki. Kroję kawałki chleba na kostkę, wsypuję na blachę i zapiekam aż się zrumienią. Podaję w oddzielnej miseczce.

Krem z papryki

Ta zupa wymaga od nas najwięcej pracy, ale zapewniam, że warto podjąć ten trud, bo efekt jest spektakularny!

4 czerwone papryki

2 średnie cebule

2 ząbki czosnku

łyżka oliwy z oliwek

1 łyżeczka ostrej papryki

litr bulionu

70 g koncentratu pomidorowego

sól, pieprz,

20 g wędzonego sera

Cebulę i papryki należy obrać ze skóry (polecam zapiec je w piekarniku, wtedy skórka łatwiej odchodzi – to właśnie najtrudniejszy moment tej zupy) i drobno pokroić. Dusić pod przykryciem na łyżce oliwy, od czasu do czasu mieszając, by nie przywarło. Następnie zalewamy całość bulionem i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Mieszamy i całość blendujemy aby uzyskać kremową konsystencję. Doprawiamy do smaku. Ścieramy na tarce wędzony ser i posypujemy nim zupę krem bezpośrednio przed podaniem.

Jesień może być piękna i kolorowa, a z pewnością smaczna!

M.A.J.A.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *