Jesień to piękna pora roku, zwłaszcza gdy jest słoneczna i ciepła. A ostatnio nie możemy narzekać na aurę. Mamy prawdziwą polską, złotą jesień! Pełną kolorowych liści, kasztanów i rudych wiewiórek, które podbierają nam orzechy z ogródka;-). Mimo ciepła, które w ostatnich dniach króluje na dworze, wieczory są zdecydowanie chłodniejsze. A z każdym dniem temperatury będą coraz niższe. Z pewnością wkrótce pojawi się deszcz i nieprzyjemny wiatr. W takiej sytuacji ciepłe ubrania nie wystarczą. Każdy z nas poszukuje swojego sposobu na pokonanie wewnętrznego chłodu.
Moim zdaniem nie ma nic lepszego niż zupy krem. Są smaczne, zdrowe i niesamowicie rozgrzewające, a co najważniejsze łatwe w przygotowaniu. Jesień to idealny czas na czerpanie witamin z warzyw, które pielęgnowaliśmy przez okres letni, takich jak: dynia, papryka, pomidory czy czosnek.
Poniżej trzy przepisy na zupy kremy przygotowane blenderem Blendtec 575 od Magnater.pl
Wszystkie robiłam, jadłam i zdecydowanie polecam. Są pyszne i kolorowe jak jesienne liście!
Krem pomidorowo – dyniowy z kulkami mozzarelli
1 cebula
3 ząbki czosnku
300g dyni
dwie puszki pomidorów
śmietana
mozzarella kulki
2 szklanki bulionu
sól, pieprz, tymianek, bazylia, oregano
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę z czosnkiem. Następnie dołożyć pokrojoną w kostkę dynię. Zalać bulionem, dodać pomidory, tymianek, oregano, sól oraz pieprz. Gotować przez 15 minut. Gdy wszystko jest miękkie, miksujemy blenderem, a na koniec dodajemy śmietanę i jeszcze chwilę gotujemy. Na talerzu posypujemy prażonymi ziarnami dyni i wrzucamy kilka kulek mozzarelli. Ozdabiamy świeżymi listkami bazylii.
Krem z zielonego groszku
4 kubki świeżego lub mrożonego zielonego groszku
1 dymka
3 kubki wrzątku
1 szklanka bulionu z kury
300 g mozzarelli
Gotujemy groszek i dymkę (w całości) z bulionem. Następnie wyjmujemy dymkę z garnka. Ugotowany groszek blendujemy, aż uzyskamy kremową konsystencję. Kroimy mozzarellę i dodajemy do zmiksowanego groszku. Miksujemy krem, aż będzie zupełnie gładki.
Ja przygotowuję jeszcze grzanki. Kroję kawałki chleba na kostkę, wsypuję na blachę i zapiekam aż się zrumienią. Podaję w oddzielnej miseczce.
Krem z papryki
Ta zupa wymaga od nas najwięcej pracy, ale zapewniam, że warto podjąć ten trud, bo efekt jest spektakularny!
4 czerwone papryki
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka ostrej papryki
litr bulionu
70 g koncentratu pomidorowego
sól, pieprz,
20 g wędzonego sera
Cebulę i papryki należy obrać ze skóry (polecam zapiec je w piekarniku, wtedy skórka łatwiej odchodzi – to właśnie najtrudniejszy moment tej zupy) i drobno pokroić. Dusić pod przykryciem na łyżce oliwy, od czasu do czasu mieszając, by nie przywarło. Następnie zalewamy całość bulionem i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Mieszamy i całość blendujemy aby uzyskać kremową konsystencję. Doprawiamy do smaku. Ścieramy na tarce wędzony ser i posypujemy nim zupę krem bezpośrednio przed podaniem.
Jesień może być piękna i kolorowa, a z pewnością smaczna!
M.A.J.A.