Wydawałoby się, że banalne zajęcie jakim jest praca barmana to tylko nalewanie alkoholu, przyrządzanie drinków i koktajli. W rzeczywistości potrząsanie shakerem z kolorowym trunkiem w rękach prawdziwego mistrza barmaństwa potrafi być niesamowitą sztuką. Zwykłego amatora i artystę dzieli niełatwa, wyboista droga złożona z szeregu umiejętności. Pokaz barmaństwa na wysokim poziomie to widowisko artystyczne podczas którego złamane zostają prawa grawitacji i inne prawa fizyczne, a także przepisy przeciwpożarowe (ppoż)- butelki zdają się latać niczym przyklejone do trajektorii lotu, naczynia płoną żywym ogniem, a występujący ku radości gości może zionąć ogniem jak smok z powieści fantasy Tolkiena lub Martina. Swoiste cyrkowe ewolucje są dopasowane do muzyki i splecione układem choreograficznym, który wprowadzi w zachwyt nawet najbadziej wymagających obserwatorów, stroniących od widowisk tego typu.
Narzędzia barmańskie i podstawy sztuki
Osoba obyta w sztuce barmańskiej to nie tylko żonglujący butelkami wodzirej na scenie, ale nade wszystko profesjonalista fachowo posługujący się szczypcami, szejkerem, butelkami, szklankami i kieliszkami o przeróżnych kształtach i pojemności. Jeśli dostrzeżesz, że barman nalewa z szejkera asekuracyjnie nad zlewem, a lód oraz składniki drinków nakłada dłonią, dotykając paluchami, nie jest profesjonalistą i musi się jeszcze wiele nauczyć. Podobne wnioski można wyciągnąć, gdy barman odwraca się do nas plecami lub wychodzi na zaplecze- nigdy nie powinien tego robić w czasie przygotowywania drinka, gdyż klientowi mogą przyjść na myśl niepotrzebne, bądź co gorsza, niekiedy potrzebne podejrzenia.
Smak i zapach drinków
Mistrzem w sztuce barmańskiej jest ten, kto tworzy koktajle narzędziami barmańskimi w finezyjny sposób, z piękną klubową muzyką w tle. Bez wątpienia najistotniejsze jest to, żeby stworzone drinki charakteryzowały się wyśmienitym smakiem, pięknym zapachem i znakomicie się prezentowały. Taki produkt musi być jak swoista „oaza” na pustyni dla spragnionych koneserów dobrego alkoholu i estetycznych kompozycji trunkowych. Walory smakowe i wizualne są bardzo ważne, gdyż goście oczekują przede wszystkim smacznych drinków i wyśmienitej zabawy.
Podsumowując, jest duża różnica pomiędzy „nalewaczem” alkoholu, a artystą-barmanem. Jednym radość sprawia tylko smak alkoholu i szum w głowie, natomiast dobry barman celebruje podawanie drinka lub koktajlu od samego początku, bawiąc się tym komponuje nawet ze zwykłych składników swoiste dzieło sztuki barmańskiej i podaje je z subtelnością doświadconego kelnera, zręcznością akrobaty i charyzmą dobrego komedianta-wodziereja.