Częstokroć mówi się, że grillowanie jest w Polsce sportem narodowym. W sezonie letnim spotkania na świeżym powietrzu są doskonałą okazją do spędzenia czasu ze znajomymi bądź rodziną. Niezależnie od tego, czy spotkanie takie odbywać się będzie w przydomowym ogródku, czy w ramach wakacyjnego wyjazdu, wpisuje się ono nieodłącznie w letnie tradycje.
Obiad na świeżym powietrzu smakuje lepiej
Jedzenie przygotowywane na dworze smakuje inaczej, niż pozornie te same potrawy serwowane w domu. Możliwości kulinarnych zresztą również jest sporo – możliwe są zarówno tradycyjne warianty, takie jak grillowanie szaszłyków, kiełbas i karkówki, ale też zyskujące coraz większą popularność warzywne dodatki, takie jak grillowana papryka. Szczególnie dzieci dużą atencją darzą podpiekany chleb, na przykład z masłem czosnkowym. Przygotowania do grilla zaczynają się tak naprawdę już na kilka dni wcześniej, choćby po to, by mięso zdążyło dobrze przejść marynatą, która nada mu nie tylko bardziej wyrazistego smaku, ale również kruchości i delikatności.
Domowe wędzenie bez konserwantów
Widać też rosnącą tendencję do dbania o samodzielne przygotowywanie produktów spożywczych. Konsumenci mają coraz mniej zaufania do żywności faszerowanej chemią i konserwowanej, w której składzie znaleźć można znaczne ilości poprawiacz smaku, spulchniaczy i innych substancji, które nie są obojętne dla zdrowia. Na popularności zyskuje domowe przygotowywanie przetworów i zachowywanie owoców na zimę, a w wersji dla osób mających mało czasu choćby mrożenie sezonowych produktów. Również wędliny coraz częściej powstają w domowym zaciszu i za pomocą tradycyjnych metod. Jedną z możliwości tradycyjnego przygotowywania mięs jest ich wędzenie – dymny aromat podkreśla walory smakowe i pozwalają na dłuższe przechowywanie bez używania sztucznych substancji konserwujących. Metoda taka jest również atrakcyjna dla osób na diecie, gdyż nie wiąże się z użyciem dodatkowych tłuszczów do smażenia, które zwiększałyby kaloryczność samej potrawy.
2w1
Rozwiązaniem, które pozwala połączyć obie wyżej wzmiankowane aktywności jest zaopatrzenie się w grill z wędzarnią. Może być on wykorzystywany jako sam grill, w chwili, w której tylko to jest potrzebne, a gdy goście już udadzą się do swoich własnych domów może on służyć jako wędzarnia. Jest to rozwiązanie praktyczne również o tyle, że można cieszyć się przygotowywaniem wędzonych smakołyków bez konieczności budowy wędzarni jako osobnego przybytku – który nawet jeśli nie zajmowałby aż tak wiele miejsca, to jest o wiele mniej praktyczny choćby ze względu na to, iż nie można go w razie potrzeby po prostu przestawić, tak, jak jest to możliwe w przypadku, gdy użytkowany jest grill z wędzarnią.