Czy potrafimy sobie wyobrazić taką sytuację, że w sklepie, w który robimy codziennie zakupy nie ma krajalnicy? Wyobraźmy sobie, że nie możemy kupić wędliny czy sera na plasterki, tylko jesteśmy zmuszeni kupić go w kawałku, a potem kroić go w domu. Kiedyś tak było, choć nie da się ukryć, iż dziś taka sytuacja jest niedopuszczalna.
Tak naprawdę krajalnica do wędlin jest elementem obowiązkowym wyposażenia nie tylko sklepu, ale także restauracji czy też firmy cateringowej. Jeśli więc planujemy otworzyć sklep spożywczy, powinniśmy wiedzieć w jaki sposób wybrać krajalnicę idealną dla naszych potrzeb. Budowa większości krajalnic nie jest skomplikowana. Tworzy ją korpus czyli obudowa, prowadnica oraz oczywiście najważniejszy element, czyli ostrze. Krajalnice do wędlin sprzedawane są w dwóch wersjach, przeznaczonej do użytku domowego, oraz do pracy w sklepach, i innych przedsiębiorstwach. Krajalnice domowe, mogą służyć nie tylko do krojenia wędliny, ale także sera oraz chleba. Jeśli jednak mamy zamiar dokonać zakupu krajalnicy, na potrzeb sklepu, powinniśmy wiedzieć, że musi być to osobne urządzenie do krojenia wędlin i osobne do krojenia serów. Wybierając specjalistyczną krajalnice do wędlin, przede wszystkim należy zwrócić uwagę na to z czego jest wykonana. W przypadku urządzenia do krojenia wędliny, najlepsze są te wykonane z dobrej jakości stali. Jest ona nie tylko łatwa w utrzymaniu czystości, ale przede wszystkim nie wymaga częstej wymiany. W znacznie droższych urządzeniach znaleźć można także ostrza tytanowe, tutaj jednak należy być przygotowanym na cenę z wyższej półki.
Jeśli zależy nam na jak największym komforcie użytkowania, warto dopłacić niewielką kwotę i kupić krajalnicę do wędlin z możliwością ustawienia indywidualnej grubości plastrów oraz prędkości krojenia. Klienci, bowiem, coraz częściej pytają o możliwość pokrojenia wędlin w grubsze czy też cieńsze plasterki niż normalnie. Od pewnego czasu coraz większym powodzeniem, zwłaszcza w dużych supermarketach cieszą się krajalnice do wędlin, z możliwością ustawienia automatycznego krojenia. W przypadku sklepów, w których układa się towar już w przygotowanych plastrach, takie rozwiązanie pozwala na ogromną oszczędność czasu oraz energii pracownika. Zanim wybierzemy ostatecznie krajalnicę do wędlin powinniśmy także zdobyć informację na temat kosztów naprawy urządzenia w razi gdyby uległo ono awarii, oraz ceny części takich jak ostrze, które wymagają okresowej wymianie. Bardzo ważne jest by pamiętać o tym by regularnie i zgodnie z zaleceniami, poddawać wszystkie urządzenia wnikliwej konserwacji. Dzięki temu, z pewnością posłużą one nam dłużej.