Nie łatwo jest odróżnić poszczególne kieliszki do alkoholu. Wiele gospodyń ma w domu tylko jeden komplet, w którym podaje wszelkiego rodzaju trunki, zarówno wina, jak i szampana oraz mocniejsze alkohole. Warto nauczyć się je odróżniać choćby po to, by zaimponować swoim gościom.
Co do szampana?
Ten kieliszek potrafi rozpoznać raczej każdy. Jest bardzo charakterystyczny- długi i bardzo smukły. Skąd taki kształt? Chodzi o to, żeby smak i aromat szampana nie uciekał zbyt szybko, a jednocześnie by można było obserwować bąbelki. Szampana jednak nie pije się zbyt często – raczej na szczególne okazje, dlatego nie każdy decyduje się na zakup swojego kompletu kieliszków. Jeżeli nie ma miejsca na kolejny komplet, można podawać szampana także w kieliszkach do wina białego.
Jakie kieliszki do wina białego?
Można je pomylić z tymi, które wykorzystuje się do wina czerwonego – te jednak są nieco mniejsze. Dodatkowo ich kształt jest także dość smukły.
W czym pić wino czerwone?
To zależy od jego rodzaju. Wina, które pijemy na co dzień – młode, możemy serwować niedużych kieliszkach o kształcie przypominającym tulipany. Takich kieliszków używa się również w trakcie różnego rodzaju konkurów win. Za to wina, które już swoje odstały, nabrały smaku i aromatu a przede wszystkim również wartości, takie, których nie pijemy na co dzień a jedynie od święta, podajemy w kieliszkach specjalnie do tego przeznaczonych – muszą być duże. Najlepiej o pojemności przynajmniej pół litra.
Jak pić wino?
To sztuka, której trzeba się nauczyć. Przede wszystkim, trzeba nalać odpowiednią ilość wina. Kieliszki wypełnione do 1/3 objętości łatwiej jest „zakręcić”. Trzeba to robić, żeby trunek był w odpowiedni sposób natleniony.
Należy też pamiętać o tym, by odpowiednio dbać o kieliszki. Oczywiście nie chodzi o to, by skrywać je przed gości i samemu również nie często z nich korzystać. Warto jednak stosować się do pewnych zasad, między innymi myć je raczej ręcznie, aniżeli w zmywarce, choć teoretycznie nie ma ku temu przeciwwskazań. Lepiej jednak dmuchać na zimne. Naczynie trzeba także dokładnie wypłukać, tak by żaden detergent nie pozostał na szkle. Wycierać kieliszki za to musimy czystą ściereczką, bo nieprzyjemny zapach przybrudzonej, wiąże się również z nieciekawym zapachem samego kieliszka a w konsekwencji również i wina co potrafi zupełnie zmienić smak trunku.
Pozostaje jeszcze wybór, pomiędzy kieliszkami robionymi ręcznie, a tymi maszynowymi. Nie ma to większego znaczenia i wiążę się raczej z funkcją estetyczną, aniżeli z praktyczną.