produkowane jest dzięki fermentacji czystego moszczu. W odróżnieniu od wina czerwonego, nie potrzebuje ani skórek ani też pestek owoców. Nie trudno zauważyć, że wina białe są zdecydowanie mniej popularne niżeli czerwone. Okazuje się, że wina białe podawane są przed posiłkiem, po to aby wzbudzić apetyt a jednocześnie nie obciążać żołądka. Jest to napój o łagodnym, musującym i często orzeźwiającym smaku.
Ogólnie wina białe należą do grupy win, które towarzyszą drobnej przekąsce oraz aromatycznej potrawie rybnej. Przykładem takiego wina może być gutedela– szlachetne gatunki wina reńskiego, dobrze znane nad tą rzeką wszystkim. Najjaśniejszy odcień wina białego, mają te ze znanego szczepu Savignon Blanc. Jak się okazuje, inne wina białe wcale białe być nie muszą. Pozostałe rodzaje win mają zazwyczaj żółtawy lub blado herbaciany, czy nawet beżowy odcień.
A jakie są najpopularniejsze białe wina?
Najpopularniejszymi winami białymi są: węgierski Tokaj, niemiecki Riesling oraz oczywiście nie mogłoby zabraknąć francuskiego wina czyli – Chardonnay. Tłumacząc inną barwę białych win wystarczy powiedzieć, że do wyrobu białego wina stosowany jest sok z winogron o kolorze czerwonym.
Co trzeba jeszcze powiedzieć o winie koloru białego?
Otóż jego podstawą jest jego wysoka kwasowość – nawet jeśli jest to wino słodkie. Aby wino białe najlepiej smakowało, musi być spożywane do odpowiednich posiłków. Najczęściej pijemy je do potraw słonych i słodkich. Zresztą wina smakują nam zazwyczaj do każdego posiłku.