To, co wyróżnia wina austriackie od innych, to z pewnością wysoka jakość, różnorodność oraz unikatowe szczepy, typowe dla rodzimej produkcji, min. Grüner Veltliner czy Zweigelt. I choć Austria nie jest wiodącym producentem tego rodzaju trunków, to jednak udało jej się zdobyć uznanie na rynku międzynarodowym. Uprawa winorośli w tym kraju należy do stosunkowo rozsianej. W przypadku większości zakłady powstały z gospodarstw rolniczych, które wcześniej prowadziły działalność rolniczą. Wielu producentów posiadało także ziemię pod uprawę oraz zajmowało się hodowlą zwierząt, zaś plantacje winogron nie obejmowały większego obszaru niż pięć hektarów, dlatego nie można powiedzieć, że wina austriackie pochodziły z ogromnych upraw. Jednak tzw. gwarancja pochodzenia „DAC’S” umożliwiła Austrii utrzymanie się na rynku, gdyż w tym przypadku austriacki trunek nie jest towarem masowym, a prawdziwym dziełem sztuki.
Cechą charakterystyczną Austrii jest bogata różnorodność trunków, ponieważ możemy do woli degustować zarówno w wytrawnych, białych, lekkich winach po przepełnione głębią smaku, wyrazistości win czerwonych, aż po szlacheckie słodkie wina austriackie z logiem Hochprädikatsweine czy musujący Sekt lub Frizzante.
Uprawie wina sprzyjają warunki klimatyczne. Austria położona jest w strefie cool climate, co oznacza wyraźny podział na sezony oraz różnice temperatur między dniem a nocą. Jakie to ma przełożenie na jakość wina austriackiego? Z jednej strony staje się wyraziste w smaku, a z drugiej zwiększa kwasowość, dzięki czemu tak wyprodukowane wino spełni wszystkie oczekiwania. Nie dość, że pijąc taki trunek czerpiemy z tego nie lada przyjemność, to w dodatku perfekcyjnie komponuje się z wieloma potrawami.
Generalnie Austria zaliczana jest do krajów win białych, gdyż zdecydowana większość krzaków stanowi szczepy białe. Reprezentacyjnym jest Grüner Veltliner. Początkowo używany jedynie do produkcji prostych win, przeznaczony do użytku powszechnego. Dopiero później okazało się, że ograniczając dość obfite jego plony można wyprodukować wino austriackie o niebywałych walorach smakowych.
W dalszej kolejności możemy wyróżnić Riesling, który zachwyca koneserów wina wyśmienitym smakiem oraz aromatem. Jego cechą charakterystyczną jest długi okres leżakowania – nawet kilkadziesiąt lat, dzięki czemu smak staje się jeszcze bardziej wyrazisty i pełny głębi. Oprócz produkcji białych win produkuje się również czerwone, których historia jest dość młoda. Do najbardziej znanych odmian należą Blauer Zweigelt, Blaufränkisch i St. Laurent, Pinot noir (Blauburgunder) przez Merlot, Syrah czy Cabernet Sauvignon.