Czystek to krzew z liczącej ponad 50 gatunków rodziny czystkowatych, występujący naturalnie w basenie Morza Śródziemnego, a w Polsce jedynie w uprawie. Kwitnie tworząc białe, różowe i purpurowe kwiaty, które otwierają się rano, a opadają po zmroku. Roślina ta często uprawiana jest ze względu na swoje walory estetyczne, ale niektóre jej gatunki posiadają również właściwości lecznicze.
Czystek zawiera polifenole o właściwościach antybiotycznych, dzięki którym suszona roślina działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. To naturalny środek skuteczny w walce z grypą, boreliozą i nowotworami. W roku 1999 czystek został ogłoszony rośliną roku, która nie tylko odtruwa cały organizm człowieka, ale również spowalnia proces jego starzenia się. Może być stosowany przez wszystkich, także przez dzieci, kobiety w ciąży i karmiące piersią matki. Nie stwierdzono żadnych działań ubocznych związanych z zastosowaniem czystka. Napar z czystka przynosi ulgę mężczyznom cierpiącym z powodu przerostu prostaty. Polecany jest także palaczom, gdyż usuwa z organizmu toksyczne metale ciężkie. Pomaga m.in. na rozmaite grzybice skóry i paznokci, powtarzające się infekcje zatok, łuszczycę, trądzik, łupież, zakażenia Helicobakter Pylori, ma także działanie antyalergiczne. Systematyczne picie naparu z czystka pomaga zapobiegać chorobie niedokrwiennej serca, rozpuszcza zatory i zakrzepy. Co ciekawe, czystek można stosować nawet u zwierząt domowych, gdyż roślina skutecznie chroni je przed pchłami i kleszczami. Napar wspomaga także higienę jamy ustnej, działa wybielająco na zęby, skutecznie redukuje przykry zapach potu.
Jeśli chcesz wzmocnić układ immunologiczny swój i swojej rodziny, warto sięgnąć po herbatkę z czystka. Pamiętajmy jednak, że nie jest to czarodziejska różdżka i nie zadziała od razu, należy stosować napar systematycznie przez dłuższy okres czasu. Czystek pijemy codziennie, a już po miesiącu powinniśmy zauważyć efekty jego działania. W tym celu należy zaopatrzyć się w cięte, nie mielone, ziele czystka. Dobrej jakości herbatka składa się z suszonego kwiatu i listków, nie powinno być w niej gałązek. Warto zapłacić więcej i kupić tzw. czystek bio, który pochodzi z upraw kontrolowanych. Łyżeczkę ziela zalewamy wrzątkiem i zostawiamy pod przykryciem na około 10 minut. Po tym czasie napar odcedzamy i pijemy 2-3 razy dziennie lub nawet częściej. Jedną porcję ziela można zaparzać nawet cztery razy, gdyż w ten sposób wydobywamy dobroczynne składniki rośliny. W razie potrzeby herbatkę z czystka możemy posłodzić miodem lub stewią i dodać do niej nieco soku z cytryny.