To właśnie od rodzaju urządzeń, narzędzi kuchennych i naczyń zależy jakość dań, komfort pracy kucharzy, a tym samym zadowolenie klientów. A, jak powszechnie wiadomo, bez gości nie ma racji bytu żadna restauracja. W związku z tym warto zadbać, aby czuli się jak najlepiej w danej restauracji.
Na wyposażenie restauracji składa się szereg elementów:
- zastawa stołowa (porcelana i szkło),
- noże i deski gastronomiczne,
- naczynia kuchenne (garnki, patelnie, rondle),
- akcesoria stołowe (solniczki, pieprzniczki, serwetniki, wazony, świeczniki, sztućce),
- urządzenia służące do obróbki termicznej i mechanicznej żywności, do jej przechowywania, transportowania i mrożenia,
- ciągi kuchenne,
- piece gastronomiczne,
- wyposażenie barowe,
- ekspresy do kawy,
- akcesoria do pizzy i wiele, wiele innych elementów.
Grunt, to wybrać najodpowiedniejsze z całej tej ogromnej puli urządzeń, naczyń i narzędzi. Sukces lokalu gastronomicznego zależy od wielu czynników, dlatego odpowiednie plano-wanie i wybór jest kluczowy dla późniejszego powodzenia naszej restauracji.
Czym jednak kierować się podczas dokonywania zakupów?
Najważniejsze jest to, by wyposażyć restauracje w tego typu rzeczy, które są dla niej niezbędne. Można to określić w bardzo prosty sposób – określając charakter całej restauracji. Nie ma sensu kupować urządzeń, których nigdy nie wykorzysta się w lokalu ze względu na rodzaj przygotowywanych potraw. Trzeba także zwracać uwagę na jakość i funkcjonalność wszystkich przedmiotów składających się na wyposażenie restauracji. Wszystkie przedmioty maja ułatwiać i usprawniając pracę wszystkich osób zatrudnionych w restauracji – zarówno samym szefów kuchni, jak i barmanów czy kelnerów.
Muszą także gwarantować jak najwyższy poziom bezpieczeństwa, z racji tego, że osoba pracująca w charakterze kucharza, narażona jest na częste skaleczenia i oparzenia. Wszystko to bezpośrednio wiąże się z ergonomią pracy. Warto zdawać sobie sprawę z tego, że jeśli pracownicy kuchni pracują w komfortowych warunkach, to ma to bezpośrednie przełożenie na jakość serwowanych dań, a ty samym wpływa na zadowolenie gości restauracyjnych.
Poszukując odpowiedniego asortymentu dobrze jest odwiedzić strony www producentów. Można tam znaleźć pełną specyfikację oferowanego sprzętu wraz z pełną dokumentacją techniczną oraz informacjami serwisowymi. Produkty gastronomiczne decydują o obliczu i możliwościach restauracji – mając to na uwadze z całą pewnością dokonasz właściwego wyboru.