Wino włoskie ma za sobą bardzo długą tradycję. Na Półwyspie Apenińskim produkowali je Etruskowie i Grecy jeszcze przed powstaniem Cesarstwa Rzymskiego. Obecnie stanowi ono podstawę kuchni w niemal każdym włoskim domu. Regiony Włoch takie jak Toskania, Abruzja, Piemont czy Sycylia są znane na całym świecie z produkcji doskonałego wina. Szacuje się, że Włochy stanowią źródło 15-20% światowego wina. O palmę pierwszeństwa konkurują z Francją i Hiszpanią, a lider tej klasyfikacji zmienia się co roku w zależności od warunków pogodowych. We Włoszech występuje też najwięcej na świecie odmian winorośli – około 850, z czego prawie połowę uznaje się za odmiany autochtoniczne. Odmiany te uprawiane są w ponad milionie włoskich winnic.
Najbardziej znane na świecie wino włoskie to oczywiście produkowane w Toskanii Chianti. Jest to intensywnie czerwone, wytrawne wino o zazwyczaj lekkim smaku, który jednak różni się w zależności o daty produkcji i samego producenta. Najwyżej cenione jest Chianti Classico z charakterystycznym czarnym kogutem na butelce. Zawartość alkoholu w Chianti waha się między 11,5 a 12,5%. W Toskanii produkuje się także luksusowe wina takie jak Vino Nobile de Montepulciano czy Brunello de Montalcino. To drugie słynie z długowieczności; dojrzewa od 5 do 10 lat i nadaje się do przechowywania nawet przez kilkadziesiąt. Toskania to także słodkie białe wina z suszonych winogron, np. Vino Santo. Najlepsze wina z Toskanii są bardzo drogie, ale za to w sąsiedniej Umbrii produkuje się wina o podobnym smaku, lecz bardziej przystępnej cenie. Najlepsze wina umbryjskie to Orvieto Classico i Umbria Sagrantino.
Z Abruzji pochodzi wino Montepulciano d’Abruzzo, często wskazywane jako reprezentatywne dla Włoch, a przy tym dostępne po niewygórowanych cenach. Z kolei w górzystym Piemoncie produkuje się wina mocne i cierpkie w smaku: Barolo, Barbaresco. Innym górskim ośrodkiem winiarskim jest Trydent, gdzie także produkuje się mocne wina czerwone oraz łagodne białe. Do win o światowej sławie należy też zaliczyć sycylijską Marsalę, wino o szczególnie wysokiej zawartości alkoholu (15-18%). Marsala jest zazwyczaj bardzo słodka, choć występuje też w wersji wytrawnej. Może być biała lub czerwona. Podaje się ją najczęściej do deserów, jako aperitif oraz z serami typu gorgonzola, parmezan czy roquefort. Co ciekawe, nawet dla wytrawnych koneserów degustacja wina z Sycylii często kończy się niespodzianką, ponieważ tamtejsi producenci nie przejmują się zbytnio krajowymi wytycznymi regulującymi zasady produkcji.
Ciekawostką jest, że we włoskich sklepach wysokiej jakości wina można kupić także w plastikowych workach umieszczonych w kartonie z zakrętką. Takie wino będzie tańsze od butelkowego, ale wcale nie musi ustępować mu jakością. Dlatego kupując wino włoskie nie powinniśmy zwracać szczególnej wagi na opakowanie (także na to, czy butelka ma korek, czy zakrętkę), ponieważ nie przekłada się to na smak samego trunku. Także wiek wina jest kwestią względną, ponieważ tylko niektóre gatunki potrzebują wielu lat na osiągnięcie dojrzałego smaku.