Wyspa kuchenna jest to układ szafek w kuchni, które występują poza standardowym ciągiem mebli kuchennych. Najczęściej wyspa przybiera kształty prostokąta lub kwadratu, ale zdarzają się również bardziej wymyślne formy np. zaokrąglone. Warunkiem konicznym do umiejscowienia wyspy jest oczywiście wielkość pomieszczenia. Meble kuchenne muszą być odpowiednio zaprojektowane.
Aby wygląd mebli kuchennych był atrakcyjny, powinna mieć odpowiednie wymiary. Zbyt mała wyspa nie wygląda ciekawie i w dodatku jest niepraktyczna. W przypadku kuchni otwartej zabudowa mebli kuchennych w formie wyspy doskonale sprawdza się jako element oddzielający kuchnię od salonu.Odpowiednio zaprojektowana wyspa nie tylko zdobi nam pomieszczenie, ale w znacznym stopniu podnosi funkcjonalność kuchni i ułatwia korzystanie z niej.Wyspa kuchenna składa się z tych samych elementów, z jakich zbudowana jest standardowa zabudowa mebli kuchennych. Umieszczamy w niej szafki, szuflady i blat. W skrajnych przypadkach nad wyspą można również zainstalować szafki wiszące. Bardzo często na wyspie można spotkać zlewozmywak lub płytę grzewczą. Umieszczając te urządzenia w tej części kuchni należy pamiętać o tym, aby była zapewniona odpowiednia ilość miejsca na odkładanie sztućców, garnków lub naczyń.
Duża wyspa kuchenna doskonale sprawdza się podczas gotowania, kiedy czynność tą wykonuje kilka osób naraz. Wspólne przyrządzanie potraw staje się przyjemniejsze, ponieważ upływa przy rozmowach, a układ wyspy sprawia, że wszystko znajduje się pod ręką. Podczas aranżacji wyspy w kuchni można również wziąć pod uwagę możliwość wykorzystania jej części jako stołu. Takie miejsce spełnia wówczas funkcję stołu do szybkich posiłków, wypicia kawy.
Istnieją trzy możliwości wykonania takiego stołu, analizując je pod kątem wysokości:
– część blatu wykorzystana jako stół zamontowana niżej niż blat roboczy – w tym przypadku można zastosować normalne krzesła
– część blatu wykorzystana jako stół zrównana z blatem roboczym – w tym przypadku należy zastosować pół-hockery, krzesła wyższe od standardowych
– część blatu wykorzystana jako stół zamontowana wyżej od blatu roboczego – w tym przypadku trzeba zastosować hockery czyli krzesła barowe
W sytuacji kiedy wielkość pomieszczenia nie pozwala na zaprojektowanie wyspy mamy jeszcze jedną możliwość tzw. pół-wyspę. Pół-wyspa od wyspy różni się tym, że jednym bokiem dotyka ściany lub łączy się ze standardową zabudową (widoczna w kuchniach w kształcie litery G). Przy tym rozwiązaniu zaoszczędzamy ilość miejsca, która przy wyspie wykorzystywana jest jako przejście z jej jednej strony. Należy pamiętać o tym, aby nie aranżować wyspy i pół-wyspy w kuchni na siłę – wokół nich musi być wystarczająca ilość miejsca, aby swobodnie je obejść, żeby nie było problemu z otwieraniem szafek, aby nie były ustawione w ciągu komunikacyjnym.