W życiu następuje taki moment, gdy wielu z nas wstępuje w związek małżeński. Jest to piękna okazja do świętowania, wraz z naszą rodziną i przyjaciółmi. Jak się do tego odpowiednio przygotować, by sala weselna wyglądała zachwycająco?
Pierwsze wrażenie
Narzeczeni planują swoją uroczystość już kilka miesięcy przed ślubem. Dzwonią do fotografów, kwiaciarek, szykują odpowiednie ubrania i dodatki. Jednak bardzo dużo czasu zajmuje odpowiedni dobór sali, w której ma odbyć się wesele. Dekoratorzy niekiedy przez kilka tygodni planują odpowiedni wygląd miejsca. Przystrajają oni stół i krzesła w odpowiednie materiały, szykują kwiaty i dodatki. Wybierają wraz z narzeczonymi najpiękniejszą zastawę. A wszystko na ten wyjątkowy dzień.
Jedzenie weselne, czyli uczta rodzinna
Ważny jest także dobry dobór jedzenia na wesele. Wiadomo, że każdy gość ma inny gust, jednak to, w jaki sposób je połączyć, bywa czasem nie lada wyzwaniem. W obecnych czasach doceniamy prostotę, a jednocześnie urok polskiej kuchni tradycyjnej. Gdy goście zajmą już swoje krzesła i stoły, najchętniej serwowaną zupą jest rosół. Najczęściej drobiowy, lub warzywny, jeżeli na weselu mają pojawić się wegetarianie. Często serwowana jest także zupa grzybowa, która jest pewnego rodzaju luksusem. Nie warto jednak eksperymentować, ponieważ wiele osób nie lub grzybów.
Danie drugie – czyli wybór między schabowym a roladą
Gdy przychodzi do konkretów, stoły powinny zostać suto zastawione. Mamy często wybór między rozmaitymi roladami, kotletami z drobiu czy schabu, oraz eksperymentalnymi daniami z grilla z owocami. Im większy wybór, tym lepiej. Gdy już stoły i krzesła ponownie zostaną zajęte, czas na drugie danie. Jednak tradycyjne dania cieszą się największą popularnością. Dlatego zaserwowanie schabowego i ziemniaków, powinno zaspokoić podniebienia przynajmniej części z gości. Popularne są również szwajcary, serwowane z serem. Jako dodatek do mięsa, powinniśmy gościom dać wybór między ziemniakami, pyzami lub frytkami. Te ostatnie zdecydowanie przypadną do gustu młodszym gościom.
Desery jako słodkie urozmaicenie wieczoru
Gdy goście powrócą i znajdą swój stół i krzesła po wielu tańcach, należy podać kawę oraz ciasto. Oprócz oczywistego tortu weselnego, na stoły powinny zjawić się także inne przysmaki. Najchętniej serwowane są lody, oraz ciasta z kremem, pokrojone już w odpowiednie kawałki. Mile widziane są również dodatki do kawy, takie jak mleko, cukier trzcinowy czy przyprawy.
Jeden z ważnych aspektów na weselu, to komfort gości. Stół i krzesła powinny być przystosowane do wygodnego spędzania czasu, jednocześnie będąc bardzo eleganckie i wytworne.
W ten sposób doskonale zorganizujemy nasze wesele, które zostanie zapamiętane na długie lata. A jednocześnie okażemy spory gest i zaangażowanie w organizację tej pięknej, rodzinnej uroczystości.