Domowe pędzenie wina stało się w ostatnich latach coraz powszechniejsze. Wielu ludzi odchodzi od sklepowych brandów na rzecz samodzielnie tworzonych trunków, które są w stanie lepiej wpisać się w ich wymagania smakowe oraz przynieść radość z samego procesu warzenia.
Gdy już proces pierwszego warzenia wina zbliża się do końca często niezbędnym jest jego dodatkowe wyklarowanie. Chodzi tu o oczyszczenie destylatu z mętnych naleciałości tak by trunek stał się bardziej przezroczysty. Dobrze upędzone wino wyklaruje się samo, jednak czasem trzeba mu pomóc. Do klarowania wina używa się różnorodnych naturalnych środków rozpuszczanych w wodzie. Jednym z najpowszechniejszych jest węgiel aktywny.
Węgiel aktywny w produkcji domowego wina.
Węgiel aktywny charakteryzuje się doskonałą zdolnością do usuwania (wchłaniania) zanieczyszczeń z trunku – szczególnie młodego. Nie ma tutaj niestety jednej i sprawdzonej metody. Przeważnie stosuje się od 2 do 20g aktywnego węgla na 10l wina. W miarę rozwoju naszych umiejętności warzenia wypośrodkowanie odpowiedniej ilości w stosunku do rodzaju pędzonego wina będzie znacznie łatwiejsze.
Należy pamiętać żeby przed zastosowaniem węgla aktywnego przelać go gorąca wodą – odgazuje się on wtedy i nie będzie pochłaniał destylatu. Całość należy zostawić na kilka dni mieszając kilka razy na dobę. Na sam koniec trunek trzeba przefiltrować. Można do tego użyć specjalnych sączków filtracyjnych lub innych akcesoriów tak by efektywnie oddzielić płyn od węgla. Tutaj też najlepiej spróbować różnych technik. W zależności, z czego wykonane jest wino ilość zanieczyszczeń będzie różna. Co za tym idzie wydajność akcesoriów, które odciągną węgiel od wina jest zróżnicowana – niekiedy trzeba zwyczajnie spróbować i zobaczyć, co się stanie.
Węgiel aktywny daje znacznie więcej możliwości niż inne „odsączacze” – można go wielokrotnie stosować. Trzeba jednak pamiętać by przed powtórnym użytkiem wypalić odsączony węgiel aktywny w piekarniku w temperaturze 200 stopni.
Klarowanie to jedynie jeden z elementów procesu warzenia wina, który może sprawić niemałe kłopoty początkującym warzelnikom. Jednak jak każdy problem jest do przejścia. Ilość produktów oraz akcesoriów, które pozwolą skutecznie doprowadzić proces przygotowania wina do końca jest wyjątkowo spora. Z biegiem czasu doszlifowanie swojej techniki podpartej odpowiednimi narzędziami umożliwi warzenie bez uczucia stresu o końcową jakość trunku.