XXI wiek jest czasem globalizacji, której przejawy odnajdujemy w codziennym życiu. Poszczególne narody przestaje charakteryzować odmienna moda, kultura, sztuka czy też sposoby spędzania wolnego czasu. Również pod względem budowania relacji gospodarczych ludzkość jej silnie powiązana. A jak jest z kuchnią? Kontynuujemy tradycje naszych przodków czy może dążymy do jak największej globalnej unifikacji nawyków żywieniowych?
Jedzenie jest uznawane za jedną z największych przyjemności życia. Niektórzy wręcz twierdzą, że jest jego celem samym w sobie, dlatego nie dziwi różnorodność smaków i aromatów kuchni światowej. Na ukształtowanie się tradycyjnych sposobów odżywiania w różnych miejscach na Ziemi, miał wpływ szereg czynników, takich jak klimat, urodzajność gleby czy oddalenie od dużych zbiorników wodnych. Dostępność pożywienia, charakterystycznego dla poszczególnych szerokości geograficznych, determinowała różnorodność diety mieszkańców danego terenu. Dziś jest jednak inaczej.
Niemalże w każdym sklepie możemy zakupić produkty pochodzące z całego świata. Na co dzień wybieramy pomarańcze z Hiszpanii, ryż z Tajlandii czy soję ze Stanów Zjednoczonych. Dzięki rozwiniętej sferze usług, w tym także transportu, odległość przestała stanowić barierę dla sprowadzania produktów spożywczych. Współczesna dieta nie jest już ograniczona do jedzenia produkowanego w najbliższej okolicy, dzięki czemu mamy możliwość posmakowania wielu przysmaków kuchni światowej.
Zarówno bary z szybkim jedzeniem jak i restauracje oferują różnorodne dania charakterystyczne dla kuchni poszczególnych państw. Bardzo często sięgamy po włoską pizzę, dania chińskie, japońskie sushi lub amerykańskiego hamburgera. Te dania oraz wiele innych stały się swoistymi symbolami przenikania się sztuki kulinarnej wielu państw. Najsmaczniejsze i najbardziej docenione potrawy pochodzące z różnych państw, są dziś dostępne na całym świecie. Największym powodzeniem cieszy się kuchnia włoska, francuska oraz chińska. Nie należy jednak ulec złudzeniu, że inne kuchnie narodowe przestały się zupełnie liczyć. Niemalże w każdym kraju nadal kultywowana jest tradycja przodków, którzy wymyślili potrawy charakterystyczne dla danego regionu. Choć na co dzień wybieramy szybkie jedzenie, będące produktem kuchennej globalizacji, to wciąż odnajdujemy przejawy przywiązania do dawnych obyczajów. Szczególnie widoczne jest to podczas okazji takich jak święta czy jarmarki, podczas których przygotowuje się tradycyjne jedzenie.
Globalizacja kuchni, to nie tylko możliwość skosztowania potraw wywodzących się z różnych krajów. Ujednoliceniu podlegają również zwyczaje dotyczące częstości oraz pory spożywania posiłków. Rezygnujemy z pełnowartościowego śniadania na rzecz szybkiej przekąski, zaś zamiast obiadu wybieramy lekki lunch. Taki sposób odżywiania, zaczerpnięty z wysoko rozwiniętych krajów Europy Zachodniej oraz Stanów Zjednoczonych, sprzyja intensywnemu trybowi życia, w którym nie ma miejsca na czasochłonne posiłki.
Dowiedz się więcej na stronie pizza nocą Kraków.