Sprzątanie w kuchni to dość interesujący temat, bo przecież każdy potrafi sprzątać meble kuchenne na wymiar. Jednak czy na pewno? Obowiązuje kilka podstawowych zasad przy czyszczeniu powierzchni frontów czy blatów mebli kuchennych na wymiar.
Najważniejsze zasady podczas sprzątania
Pierwsza i najważniejsza zasada dotyczy frontów lakierowanych kuchnie Toruń, laminowanych oraz foliowanych. Należy czyścić je środkami nie zawierającymi w sobie alkoholu. Może być to roztwór wody z płynem do mycia naczyń lub specjalnie do tego przeznaczone bezalkoholowe środki. Dlaczego do frontów szafek mebli kuchennych na wymiar nie należy używać alkoholu? Ponieważ alkohol może uszkodzić wierzchnią warstwę lakieru lub melaminy i zmniejszając ich wytrzymałość na działanie pary wodnej, temperatury lub promieni UV, powierzchnia stanie się chropowata, może zmienić kolor. a nawet wierzchnia warstwa może zacząć schodzić.
Druga z zasad sprzątania dotyczy traktowania konglomeratu czyli mieszanki zmielonego kamienia wraz z żywicą. Używa się go do produkcji zlewów oraz blatów współgrających z meblami kuchennymi na wymiar. Materiału tego nie należy czyścić środkami chemicznymi zawierającymi w sobie alkohol, zrobi się on porowaty oraz straci swoje właściwości – zacznie pochłaniać wodę oraz przyjmować błyskawicznie kolory od żywności. Wykorzystujmy do pielęgnacji i czyszczenia specjalne pasty i preparaty, które ochronią materiał i dodatkowo nadadzą ładny połysk. Należy pamiętać również, że na blat z konglomeratu na meblach kuchennychh na wymiar nie należy odkładać gorących garnków czy rusztów, ponieważ może on się odbarwić oraz odkształcić pod wpływem ciepła, żywica i barwniki w konglomeracie mogą stracić swoje właściwości i po gorącym naczyniu pozostanie nieładny trwały ślad.
Trzecia zasada sprzątania mebli kuchennych na wymiar dotyczy drewna. Jest to wspaniały naturalny surowiec wykorzystywany na fronty oraz blaty mebli kuchennych na wymiar, który zachwyca swoją urodą i niepowtarzalną właściwością wnoszenia do wnętrza ciepła. Jednak należy dołożyć starań i troski w pielęgnacji drewna, nawet woda może spowodować ciemne plamy na powierzchni blatu. Zawsze należy stosować podkładki pod naczynia, a do krojenia np. warzyw deski. Najważniejsze przy czyszczeniu blatu drewnianego mebli kuchennych na wymiar jest wytarcie go za każdym razem do sucha. W ostateczności przy mocnych zabrudzeniach powierzchnię można zeszlifować i zaimpregnować na nowo. Blat drewniany mebli kuchennych na wymiar zyska drugie życie.
Czwarta zasada dotyczy czyszczenia elementów szklanych w kuchni czyli okapów oraz płyt indukcyjnych lub ceramicznych. Należy rozróżnić dwa rodzaje szkła: okap możemy czyścić dowolnymi środkami np. płynem do mycia szyb okiennych, jednak płytęze szkła witroceramicznego umieszczoną na blacie mebli kuchennych na wymiar należy czyścić odpowiednimi środkami do tego rodzaju materiału. Przy mocniejszych zabrudzeniach indukcji lub ceramiki należy użyć specjalnej skrobaczki, która nie zarysuje jej powierzchni.
Przy kompletnym sprzątaniu mebli kuchennych na wymiar nie wystarczy nam tylko jeden uniwersalny środek czyszczący do wszystkich elementów. Większość z materiałow wymaga specjalnego traktowania, aby nie straciły one swoich właściwości i świetności. Przestrzegając ogólnych zasad sprzątania kuchni z rozróżnieniem materiałów wykończeniowych meble kuchenne na wymiar będą służyły nam bez uszczerbku przez długie lata.