Jeśli lubisz piwo i pijesz je w większych ilościach, zamiast sięgania po gotowe piwa z marketów, możesz samodzielnie wyprodukować większą ilość własnego piwa za konkurencyjną cenę. Domowe warzenie piwa to zajęcie w ostatnich latach wyraźnie zyskujące na popularności, co wiązać można nie tylko z rosnącym zamiłowaniem do oryginalnych trunków, ale także z większą dostępnością akcesoriów i surowców potrzebnych do samodzielnego przygotowania piwa.
Jeśli decydujemy się na skorzystanie z gotowego brewkitu, warzenie piwa staje się niezwykle proste. Wystarczy dysponować jedynie podstawową aparaturą do warzenia i butelkami potrzebnymi do rozlania i przechowywania przygotowanego w większej ilości piwa. Brewkity, czyli gotowe chmielone ekstrakty słodowe to baza do przygotowania określonego typu piwa, o z góry ustalonej mocy i smaku. Do brewkitu bardzo często od razu dołączony jest zestaw drożdży piwowarskich, które są niezbędne do zainicjowania i przeprowadzenia procesu fermentacji. Przygotowując piwo domowe – fermentacja to proces, w którym piwo zyskuje alkohol – z brewkitu, nie musimy się martwić o dobranie odpowiednich proporcji poszczególnych składników, w tym o dobór określonej ilości i typu drożdży piwowarskich. By otrzymać smaczne piwo, wystarczy kierować się instrukcją dołączoną do brewkitu.
Do przeprowadzenia procesu fermentacji potrzebny będzie nam odpowiedni pojemnik fermentacyjny. W sprzedaży znaleźć możemy różne typy takich pojemników, różniące się od siebie sposobem wykonania i pojemnością. Do przygotowania piwa z brewkitu wystarczy niedrogi pojemnik fermentacyjny o pojemności około 25-30l. Z jednego wkładu uzyskamy 45-46 butelek piwa domowego po fermentacji. Do warzenia piwa przyda nam się również precyzyjny termometr oraz kapslownica do późniejszego zamykania butelek, w które rozlejemy piwo domowe – fermentacja trwa zazwyczaj tydzień czasu, zatem w butelki i kapslownice warto zaopatrzyć się już w momencie przygotowania zacieru i nastawienia go do fermentacji.
Przyrządzanie piw z brewkitu jest zadaniem naprawdę prostym do przeprowadzenia. Wystarczy kierować się ogólną instrukcją dołączoną do produktu. Niestety łatwość w przygotowaniu piwa wiąże się z wyższą ceną końcowego produktu. Co prawda takie domowe piwo wciąż powinno być tańsze od piwa sklepowego, ale różnica w cenie nie będzie duża. Jeśli jednak opanujemy podstawy i warzenie piwa nam się zwyczajnie spodoba, zawsze możemy spróbować samodzielnie przygotować zacier oraz dobrać do niego właściwe drożdże. Pojedyncze składniki są tańsze niż gotowe brewkity, dzięki czemu piwo uzyskane taką metodą warzenia automatycznie będzie tańsze od piwa z brewkitu.