Każdy, kto produkuje alkohole domowym sposobem wie, że niekiedy należy uzbroić się w cierpliwość. Proces fermentacji, bez którego nie bylibyśmy w stanie uzyskać roztworu procentowego, jest czasochłonny, powolny i żmudny. Na szczęście istnieją sprzymierzeńcy, którzy przyspieszają proces fermentacji – te jednokomórkowe organizmy, rozkładające glukozę na etanol i dwutlenek węgla, to grzyby, czyli tak zwane drożdże.
Drożdże gorzelnicze – niezastąpiony produkt
Bez nich nie byłoby możliwe wyprodukowanie naszego domowego wina, gdyż fermentacja bez drożdży jest niemożliwa. Co więcej, oprócz czasu i przebiegu procesu powstawania alkoholu, obecność drożdży ma ścisły związek ze smakiem, zapachem, kolorem i ogólną jakością napitku, który wytwarzamy w domowym zaciszu.
To, jakie drożdże wybierzemy, będzie decydowało o tym, jakiej jakości i mocy procentowej będzie nasz domowy alkohol. Dlatego warto wybierać drożdże gorzelnicze, które są produkowane przez profesjonalną firmę, gdyż użycie tych nieodpowiednich, może zniweczyć nasze wszelkie starania, których dokładamy, by w naszej domowej „fabryce” powstawały trunki jedynie najlepszego sortu. Znane są wśród doświadczonych winiarzy anegdoty o amatorach, którzy dali się nabrać na „przyjazne” rady i zamiast drożdży gorzelniczych użyli do produkcji wina tych piekarskich. Finał takich historii jest dosyć przewidywalny, a żaden profesjonalnie podchodzący do sprawy winiarz, nie używa drożdży spożywczych przy produkcji domowego wina, czy innych, mocniejszych trunków. Charakterystyczny, nie służący jakości wina, nieprzyjemny zapach, to tylko jeden z powodów, dla których zaczęto zastępować drożdże piekarskie, tymi winiarskimi, czy gorzelniczymi.
Dla każdego rodzaju alkoholu
Obecnie dostępne są odpowiednie drożdże, o różnym przeznaczeniu, w zależności od tego, jaki alkohol zamierzamy wytwarzać. Firmy zajmujące się ich produkcją selekcjonują odpowiednie szczepy tak, by w zależności od potrzeb, drożdże przerabiały daną ilość cukru wolniej lub szybciej. Dzięki dostępowi do wyselekcjonowanych drożdży najlepszego gatunku o odpowiednim przeznaczeniu, produkcja domowych alkoholi jest jeszcze prostsza i przyjemniejsza, a osiągane efekty mogą zadowolić nawet najbardziej wybrednych koneserów. Oprócz wyselekcjonowanych względem rodzaju alkoholu, istnieją także drożdże, które są przeznaczone do danego gatunku wina. Wszystko to, sprawia, że pogląd, iż produkcja domowych trunków jest mało profesjonalna, odchodzi w zapomnienie. Jeśli pragniemy, by wytwarzane własnymi siłami wina, czy piwa były jak najwyższej jakości, warto dobierać profesjonalne i wyselekcjonowane drożdże.