Udowodniono, że każda grupa krwi ma swój odpowiednik w diecie, czyli jakie pożywienie jest korzystne dla każdej z grupy krwi. Zgodna dieta z grupą krwi, daje pewne korzyści dla prawidłowego działania organizmu.
Grupa krwi „0” jest najstarszą pośród możliwych grup.
Jest również grupą, mająca największy procent ludności na świecie. Osobniki posiadające tę grupę, nazwani są ”myśliwymi”, których cechuje wytrzymałość układu odpornościowego oraz zdrowym układem trawiennym. Dieta grupy krwi „0” charakteryzuje się głównie zdecydowana zawartością białka (np. mięsa), powodującego powiększanie się masy aktywnych tkanek, usprawniając odpowiednią przemianę materii oraz ułatwiając spalanie się tłuszczy.
Dla osób z tą grupą, wskazane jest białko wysokogatunkowe. Wśród najbardziej wskazanych mięs znajdują się m.in. baranina, jagnięcina, cielęcina, wątróbka, wołowina, dziczyzna. W drugiej grupie neutralnej znajduje się mięso indyka, kaczki, czy królika. Istnieje także grupa mięs niewskazanych dla grupy krwi 0. Są to: wieprzowina, bekon i mięso gęsi.
Taki sam podział dotyczy ryb i owoców morza. Najbardziej wskazanym mięsem jest halibut, dorsz, łosoś, makrela, pstrąg, morszczuk, śledź oraz tuńczyk. Grupa neutralna: flądra, karp, kraby, krewetki, kałamarnica, ślimaki. Do grupy niewskazanej należy śledź marynowany, łosoś wędzony oraz ośmiornica.
Osoby z grupą krwi 0 koniecznie powinny ograniczać nabiał. Powoduje on u nich rozstroje i problemy żołądkowe. Tutaj wskazane jest jedynie mleko sojowe i sery sojowe. Nie wskazane są niemal wszystkie produkty np. maślanka, kefir, śmietana, mleko krowie, biały sery, serek wiejski.
Poza białkiem zwierzęcym polecane są także takie produkty jak np. jajka oraz orzechy i pestki. Zgodność grupy krwi z dietą poprawi kondycję zdrowotną i poprawę samopoczucia. Zgodna dieta z grupą krwi nie wymaga jednak rezygnacji z reszty produktów żywieniowych, lecz zmiany ilości spożywania pożądanych produktów.
Przy dużej ilości mięsa winno się spożywać produkty bogate w składnik Omega 3, czyli oleje.
Najbardziej wskazane będą w tym przypadku: olej z siemienia lnianego, olej z pestek dyni, oliwa z oliwek. Zaś niekorzystnie działać będą np. olej kukurydziany, bawełniany, olej z orzeszków ziemnych.
Zboża to produkty żywieniowe, które osoby o grupie krwi 0 powinny usunąć z diety. Zawierają one lektyny uniemożliwiające prawidłowe wchłanianie pożywienia. Zboża szczególnie niewskazane to np. mąka z owsa, kukurydziana, pszenica, otręby pszenne, owsianka, płatki kukurydziane.
Więcej informacji znajdziesz na: http://www.grupykrwi.com/