Wypicie dobrej herbaty stanowi bardzo korzystny sposób na odprężenie. Obecnie dostępnych jest wiele rodzajów różnorodnych herbat, dzięki czemu każdy ma możliwość znalezienia tej najodpowiedniejszej i wypicia jej w miłym towarzystwie. Szczególną uwagę do picia herbaty przywiązują japończycy, którzy mają nawet swój ceremoniał picia tego napoju. Rytuał picia herbaty nazywany jest tam Chanoyu i dawniej odbywał się nawet w specjalnie przygotowanych do tego pomieszczeniach. Obecnie te ceremonie picia herbaty zostały nieco zmodyfikowane, ponieważ odbywają się na przykład w domostwie, na terenie świątyń czy też w miejscu pracy. Ograniczają się one jednak do podawania specjalnego rodzaju ciasteczek i nie obowiązuje już oficjalny strój. Ludzie na co dzień przestali mieć czas do tego typu sytuacji.
Prawdziwa ceremonia Chanoyu odbywa się w specjalnym pawilonie herbacianym, czyli chashitsu. Uczestnicy tej ceremonii przechodzą z altany do specjalnego pomieszczenia, w którym siadają bezgłośnie i zajmują swoje miejsca, po drodze kłaniając się malowidłom zamieszczonym w tokonomie. W danym pomieszczeniu powinna być wówczas całkowita cisza, aby można było jedynie dosłyszeć gotujący się kociołek z wodą. Herbatę przygotowuje gospodarz, który wykorzystuje do tego specjalne produkty i narzędzi. Podaje on uczestnikom uczty przygotowany przez siebie napój, a każda osoba pijąca tą herbatę powinna ją podziwiać i zachwycać się nią. Obecnie takie ceremonie często przygotowywane są na pokaz, aby pokazać innym, jak kiedyś delektowano się herbatą. Najczęściej zdarza się to w przypadku jakiś wycieczek turystycznych, bowiem taka sytuacja stanowi dla turystów doskonale urozmaicenie całego dnia. Obecnie nikt nie ma czasu, ani przyrządów do tego typu rytuałów, dlatego ludzie wstawiają sobie w czajniku jednie wodę na herbatę, aby po kilku minut zalać tym wrzątkiem zwykłą herbatę w kubku. Dzięki zapoznaniu się z tym rytuałem ludzie bardziej doceniają istotę herbaty.
W dzisiejszych czasach ludzie mogą jedynie wspominać mistrzów Chanoyu, którzy uczynili z tej uczty bardzo trwały składnik jej istnienia. Wśród tych mistrzów na uwagę zasługuje na przykład Noami, Murato Jaku, Mokichi Shoku, a także Takeno Joo. Jeden z tych mistrzów ustanowił cztery wyznaczniki Chanoyu, czyli: szacunek, prostota, harmonia i spokój. Każdą ceremonią przeżywa się w inny sposób. Jej uczestnicy są w pełni przejęci tym, że mogą w niej uczestniczyć. Podchodzą to tego z dużym zaangażowaniem, a każda z tych ceremonii daje motywację do wzięcia udziału w kolejnej.