W odróżnieniu od wyrafinowanych w smaku win wytrawnych, wina półsłodkie oraz słodkie (o największej zawartości cukru) są typowymi winami polecanymi do deserów. Spożywa się je po posiłku głównym, jako efektowne zwieńczenie smacznego obiadu lub kolacji, lub po prostu jako trunek, który ma umilić czas i wzbogacić smakiem popołudniową sjestę. Jak łatwo się domyślić, chociażby ze względu na charakter tych win, są to trunki typowo południowe, produkowane w takich krajach jak Hiszpania, Portugalia, Włochy czy Grecja. Co warte podkreślenia, są to wina chętnie kupowane przez Polaków, którzy gustują w tego typu smakach, przedkładając je nad wyrafinowany, charakterystycznie cierpki posmak win wytrawnych, w tym rozpoznawalnych na całym świecie win francuskich.
Najbardziej rozpoznawalne gatunki win półsłodkich i słodkich to przede wszystkim porto, madera, samos, a także węgierski tokaj – bardzo słodkie wino uzyskiwane w niezwykle charakterystyczny sposób (poprzez dosładzanie moszczu lub gotowego już wina rodzynkami). Są to wina o stosunkowo wysokiej mocy i dosyć dużej zawartości cukru. Uzyskanie tego typu efektu jest możliwe tylko przez wybór określonych gatunków winorośli i ich uprawę w gorącym klimacie – w południowym słońcu. Chodzi o to, aby winogrona były maksymalnie dojrzałe i bardzo słodkie, z dużą zawartością cukrów, które w procesie fermentacji zostają przetworzone na alkohol. W przypadku win półsłodkich zwykle nie występuje potrzeba ich dalszego dosładzania, jednak w odniesieniu win słodkich o najwyższej zawartości cukru, tak jak w przypadku wspomnianego węgierskiego tokaja, takie wina na etapie produkcji są dodatkowo dosładzane moszczem lub wysuszonymi w słońcu winogronami.
Wina półsłodkie to doskonały wybór, jeśli szukamy niezbyt ciężkiego, ale stosunkowo mocnego trunku. Tego typu wina są z pewnością dużo lżejsze od oryginalnych win słodkich i mniej cierpkie od klasycznych win wytrawnych. Z tego względu są idealnymi winami dla typowych polskich konsumentów, którzy wciąż nie potrafią przyzwyczaić się do cierpkiego, lekko kwaskowego i bardzo intensywnego smaku win wytrawnych, zwłaszcza czerwonych win francuskich, ale jednocześnie mają już dosyć bardzo słodkich win, które kojarzą się z produktami najgorszej jakości. Jeśli wybierać wina półsłodkie to na początek polecamy zapoznać się z smakami lekkich win greckich oraz znanych z najwyższej jakości win pochodzących z półwyspu iberyjskiego. Dalsze eksperymenty zależą już tylko od własnych upodobań i charakterystycznych smaków, które pobudzają naszą wyobraźnię.