Jak wszystkim zapewne wiadomo Grecja jest to państwo z bogatymi tradycjami winiarskimi. W Grecji wino jest już wytwarzane przez około cztery tysiące lat.
Wina greckie
W dawnych czasach dla wielu miast, wino stanowiło podstawę ówczesnej gospodarki, a rozrastająca się tam winorośl zajmowała bardzo obszerne pola takiej wielkości, że zaczynało brakować nawet miejsca dla upraw zbóż. Grecy posiadali też winnice obok swoich licznych kolonii na wybrzeżach Morza Śródziemnego i Morza Czarnego.
Od Greków winiarstwa uczyli się Rzymianie, a także galijscy Celtowie. Dzisiaj w Grecji można zobaczyć około 150 tysięcy hektarów winnic, które produkują pół miliarda litrów wina rocznie. Jest to ogromna ilość wina, lecz niestety wina greckie nie mają uznania w świecie.
Jest to przede wszystkim spowodowane tym, że kilkanaście lat temu Grecy produkowali tradycyjne wina, zgodnie z przepisem. Wina naprawdę bardzo dobre należały więc do wyjątków, ogromne większości stanowią grecki trunki produkowane w podobnych do domowych sposobów, te właśnie trunki są bardzo pospolite i nie znajdują poparcia w świecie.
Grecja dzięki wielu inwestycjom w dzisiejszych czasach może pochwalić się dobrymi wyrobami winiarskimi, lecz takie wina są kosztowne i trudne do kupienia. Wina Greckie od dawnych czasów poprawiły się jakością, lecz nadal nie mogą uzyskać uznania na światowym rynku. Jednak ciągle można usłyszeć o dobrych jakościowo winach pochodzących z Grecji. Centralna Grecja jest producentem znanej na całym świecie Retsiny – wytwarza się ją głównie ze szczepu Savatiano.
Ouzo
To trunek, który znaczy więcej dla Greków niż mogłoby się wydawać. Okazuje się, że Grecja uzyskała sobie wyłączność w produkcji tego alkoholu. Oznacza to, że nie jest on nigdzie indziej produkowany, w przeciwieństwie do bułgarskiej Rakiji, która popularna niebywale jest również w Chorwacji.
W poszukiwaniu korzeni Ouzo, należy udać się na grecką wyspę Lesbos, gdzie do dzisiaj produkowany jest największy procent tego alkoholu w kraju.
Jaki jest przepis na produkcję Ouzo?
Powstaje ono w procesie destylacji przeprowadzanym najczęściej w miedzianym kotle, z dodatkiem anyżu. Na dzień dzisiejszy, głównymi składnikami Ouzo jest neutralny spirytus z dodatkiem aromatyzowanych ziół (głównie anyż). Oczywiście gdyby to było w takiej formie, to absolutnie nie byłoby zdatne do picia ze względu na ogromną zawartość procentową alkoholu, dlatego też Ouzo rozcieńczane jest w wodzie.
Czasami dodawany jest m. in. cukier, jednakże stanowi to odbiegnięcie od normy i jest swego rodzaju eksperymentem. Podobnie jak z innymi alkoholami, także z Ouzo związane są pewne tradycje, które Grecy praktykują.
Ouzo podawane jest zazwyczaj z osobną szklanką z lodem i zestawem dań skomponowanych idealnie tak aby smakowały razem z alkoholem. Jakie to dania? Cóż, najczęściej są to solone pomidory z ogórkami, różne piklowane warzywa czy smażone ryby.