Coraz częściej spotykamy się na co dzień z problemami związanymi z jakością żywności trafiającej na nasze stoły. Coraz więcej przemawia za tym, że produkty żywnościowe produkowane przemysłowo nie są wcale takie zdrowe, jak się nam to próbuje wmówić. Koncerny produkujące artykuły spożywcze każdego roku wydają miliony na promocję swoich marek, wszystko według nich jest smaczne, zdrowe i na pewno lepsze od tego, co proponuje konkurencja. Skąd zatem tak duży wzrost zachorowań na choroby nowotworowe, cukrzycę czy nadciśnienie?
Wszystko dzieje się za szybko w naszym świecie. Nie mamy czasu na porządne, wartościowe śniadanie, chętnie sięgamy po przekąski przeładowane solą, białym rafinowanym cukrem, sztucznymi barwnikami, poprawiaczami smaku i zapachu oraz konserwantami. Nasz organizm ma coraz większy problem z poradzeniem sobie z tym całym laboratorium chemicznym dostarczanym mu z codziennym pożywieniem.
Na szczęście istnieje wciąż zdrowsza alternatywa. Oczywiście najłatwiej korzystać z gotowych produktów lub produktów do przygotowania w minutę lecz odbije się to wcześniej czy później na naszym zdrowiu. Warto spędzić kilka chwil więcej w kuchni, aby ugotować sobie i swoim bliskim naprawdę smaczny i wartościowy posiłek, który będzie sycący i zdrowy.
Dla wszystkich lubiących gotować ciekawym tematem, wpisującym się w nurt slow foodu, jest kuchnia indyjska. Przebogata historia i tradycja Indii wytworzyła styl rozpoznawany na całym świecie, który dzięki umiejętnemu mieszaniu aromatycznych przypraw wyczarowuje ze zwykłych składników niezwykłe potrawy. Kuchnia indyjska wykorzystuje przede wszystkim naturalne produkty, pozyskiwane tradycyjnymi metodami. Ogromny wybór dań bezmięsnych, wykorzystujących rośliny strączkowe, warzywa, zboża i owoce zadowoli najbardziej wymagających, a tym, którzy nie mogą obyć się bez mięsa kuchnia indyjska oferuje równie wiele sposobów na przyrządzenie smacznych mięsnych dań, przyprawionych ułatwiającymi trawienie przyprawami, korzystnie wpływającymi na nasze samopoczucie i zdrowie.
Wiele przypraw stosowanych tradycyjnie w potrawach kuchni indyjskiej, na przykład chili, kurkuma czy kozieradka, przyciąga uwagę współczesnej medycyny ze względu na dobroczynne dla naszego zdrowia właściwości.
Przepisy kuchni indyjskiej nie są trudne, a wysiłek włożony w skompletowanie zestawu przypraw używanych w przepisach indyjskich na pewno zwróci się w postaci zadowolenia naszych bliskich po skosztowaniu kolejnej, własnoręcznie przygotowanej, pysznej potrawy.