Bardzo długo w mojej kuchni były tylko dwa rodzaje oliwy: olej rzepakowy do smażenia i oliwa z oliwek do różnego rodzaju sałatek. Uważałam, że i tak używanie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia już dobrze o mnie świadczy. Jakie było moje zdziwienie, gdy odkryłam, że istnieje cały ogrom różnych olejów, które można traktować niczym oleje lecznicze. Jednym z jego rodzajów był olej z dyni.
Na samym początku musiałam nauczyć się, czym różnią się oleje zimnotłoczone od olei rafinowanych. To właśnie wtedy dowiedziałam się, że naturalny olej ma smak i zapach. Taki sposób tłoczenia ziarna sprawia, że pozostają w nim wszystkie najcenniejsze składniki, w tym omega-3. Jednak taki olej bardzo szybko traci swoją świeżość i nadaje się tylko do stosowania na zimno. Faktycznie nie sprawdza on się do smażenia – tutaj lepiej poradzi sobie olej rafinowany.
Sam olej z dyni ma głęboki zielony kolor i w cudowny sposób pachnie orzechami. Jest nie tylko smaczny, ale także niezwykle cenny, jeśli chodzi o jego właściwości zdrowotne. Wraz ze spożywaniem tego oleju dostarczamy organizmowi takich cennych składników, jak witamina E, witaminy z grupy B (B1, B2 oraz B6), cynk, potas i magnez, a także duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych (a więc tych dobrych, których nasz organizm bardzo potrzebuje).
Oleje zimnotłoczone – czym się różnią?
Na samym początku dowiedziałam się, że zimnotłoczony olej z dyni jest polecany przede wszystkim mężczyznom. Bogate źródło cynku, jak i pozostałe właściwości oleju sprawiają, że jego regularne stosowanie zapobiega przerostowi prostaty. W medycynie naturalnej jest on wręcz traktowany jako lek na to schorzenie.
Jednak nie tylko panowie mogą skorzystać z leczniczych właściwości oleju z dyni. Olej ten sprawdza się także jako naturalny lek dla dzieci. Wspomaga on leczenie zaburzeń trawiennych u dzieci, reguluje także ich apetyt. Co niezwykłe – likwiduje on pasożyty układu pokarmowego.
Przypomnę zatem jeszcze raz (bo o tym zapomnieć po prostu nie można) – takie właściwości mają tylko i wyłącznie oleje zimnotłoczone. Jeśli zatem chcemy skorzystać z cennych właściwości oleju z dyni – musimy poszukać takiego, który był tłoczony na zimno. Zwróćmy tez uwagę na to, by był to olej świeżo wytłoczony – im świeższy on jest, tym więcej cennych składników zawiera.
Olej z dyni dla kobiet
Jednak ten olej to nie tylko składnik naszej codziennej kuchni. Panie z pewnością ucieszą się, że olej z dyni można wykorzystywać także do produkcji domowych kosmetyków. Świetnie radzi on sobie w walce z rozstępami, a także wygładza zmarszczki. Dobrze się także sprawdza, jako oliwa do masażu – trzeba go jednak wymieszać z jakimś innym olejem, na przykład słonecznikowym.