Kuchnia jest jednym z wielu pomieszczeń, w których można efektownie zastosować kamień. Najczęściej używany jest on, jako materiał na blaty kuchenne, ale równie dobrze może być tworzywem na posadzki, parapety lub tworzyć efektowną ozdobę ścian. Niezaprzeczalną zaletą kamienia jest jego wytrzymałość na wszelkiego typu uszkodzenia mechaniczne, a także łatwość w utrzymaniu go w czystości – wawrzyniak.com.pl. Dzięki tym cechom kamień zyskuje dużą przewagę. Ponadto można go łączyć z innymi materiałami (przykładowo drewnem lub szkłem), tworząc tym samym interesujący i nowoczesny design.
Rodzaje kamienia stosowane w kuchni
Marmur – posiada bardzo duże walory estetyczne, ale nie jest tak bardzo wytrzymały na uszkodzenia mechaniczne jak granit. Jest kamieniem nasiąkliwym, tym samym często pojawiają się nieestetyczne plamy na jego nawierzchni. Łatwo się ściera i szybo zarysowuje. Porfir – wytrzymały na zaplamienia i uderzenia. Bazalt – jego właściwości są zbliżone do granitu. Trwały i długo utrzymujący kolor. Kamień wytrzymały na uszkodzenia mechaniczne, nadaje się na blaty kuchenne oraz na pokrywanie podłóg. Można go wykorzystywać także na zewnątrz, ponieważ nie szkodzą mu duże skoki temperatury. Granit – nie pochłania płynów, wykazuje dużą wytrzymałością na zarysowania i inne uszkodzenia mechaniczne. Idealnie nadaje się na tworzywo blatów kuchennych i podłóg.
Kamienna podłoga w kuchni
Kuchnia stanowi bardzo ważną, często użytkowaną część mieszkania. Tym samym podłoga kuchenna powinna być szczególnie wytrzymała na ścieranie oraz na stosowanie silnych środków chemicznych. Dodatkowo ważne jest, by podłoga nie nasiąkała wilgocią. Te wymogi ograniczają wybór rodzaju kamienia, który dobrze sprawdzi się w tak wymagającym pomieszczeniu, jakim jest kuchnia. W tym przypadku najczęściej stosowanym i polecanym przez profesjonalistów materiałem jest granit. Jego szczególnymi cechami są: duża twardość, nienasiąkliwość oraz nieścieralność, a więc wszystkie najważniejsze cechy posadzki kuchennej. Granit wykazuje również wysoką wytrzymałość nawet na żrące substancje chemiczne. Inne stosowane na podłogi kuchenne kamienie to trawertyn (porowata struktura utrudnia utrzymanie czystości) oraz konglomeraty granitowo-kwarcowe.
Blaty kuchenne
Wybór kamienia na blaty kuchenne jest bardzo duży, także od względem kolorystyki. Dzięki temu każdy może zaaranżować kuchnię według swojego gustu. Na szczególną uwagę zasługują blaty granitowe. Są one szczególnie trwałe, wytrzymałe na uszkodzenia mechaniczne oraz wilgoć, a także na wysoką temperaturę. Struktura granitu umożliwia łatwe utrzymanie powierzchni w czystości. Ewentualne zarysowania można bez problemu zeszlifować. Innymi rodzajami kamienia nadającymi się na blaty kuchenne są porfir i bazalt, wykazujące wytrzymałość na zaplamienia, co jest szczególnie istotne w kuchni. Na rynku dostępne są specjalistyczne środki impregnujące dla powierzchni kamiennych, które warto stosować w celu przedłużenia efektywnego wyglądu nawierzchni.