Mleko kojarzy nam się głównie z dobroczynnym wpływem na układ kostny. Tymczasem, cennych właściwości tego płynu jest o wiele więcej. Dlaczego warto pić mleko?
Mleko krowie to jeden z najbardziej wartościowych składników codziennej diety pod względem zawartości elementów odżywczych. Największą wagę przykładamy do podawania mleka najmłodszym, to ono uważane jest za główny czynnik wpływający na prawidłowy rozwój kości i na zdrowe zęby. Rzeczywiście nie da się przecenić znamiennej roli mleka, w tym względzie. Wapń zawarty w mleku jest szczególnie dobrze przyswajany przez organizm. Spożywanie odpowiedniej ilości tego płynu w młodym wieku owocuje mocnymi, odpornymi na złamania kośćmi oraz zmniejszoną podatnością na próchnicę i choroby układu kostnego, np. na osteoporozę. Jednak mleko warto spożywać w każdym wieku. Dzięki bogatemu składowi, w którym znajdziemy między innymi: cenne białka i węglowodany, nienasycone kwasy tłuszczowe, wapń, fosfor, potas, magnez, witaminę A, D i witaminy z grupy B, mleko krowie może przynieść nam wiele korzyści prozdrowotnych.
Wysoka zawartość cennych białek sprzyja naszemu układowi immunologicznemu. Pijąc mleko, budujemy naturalną zbroję immunologiczną i tym samym lepiej chronimy nasz organizm przed infekcjami, bakteriami, wirusami, pasożytami. Warto też zwrócić uwagę na dobroczynny wpływ mleka w postaci fermentowanych przetworów, np. kefiru lub maślanki, na mikroflorę bakteryjną jelit. Produkty mleczne to naturalny probiotyk, który pomaga chronić nasz organizm przed poważnymi chorobami, w tym nowotworami. Warto też zauważyć, że pijąc mleko, chronimy organizm przed chorobami układu krążenia, w tym przed nadciśnieniem, miażdżycą, chorobą wieńcową.
Jednak mleko to nie tylko walory, ale i swego rodzaju zagrożenia dla naszego organizmy, które mogą lecz nie muszą wystąpić. A to za sprawą możliwości wystąpienia w mleku bakterii patogennych (Salmonella), której biorą się zwykle z choroby na którą zapadło zwierzę lub kontaktu zwierzęcia z chorym człowiekiem, który nie przestrzega higieny doju, czy też sposobu higienicznego przechowywania mleka. Pałeczki Salmonelli giną podczas pasteryzacji.
Osoby zmagające się z nadwagą lub otyłością również powinny uwzględnić mleko w swojej diecie. W jaki sposób mleko i przetwory mleczne mogą przyczyniać się do utraty kilogramów? W głównej mierze właściwość ta związana jest z wysoką zawartością wapnia. Pierwiastek ten sprawia, że tłuszcz z wchłanianych pokarmów nie jest w tak wysokim stopniu magazynowany przez organizm. Wapń potrafi również rozbijać tłuszcze, które zostały uprzednio zgromadzone przez organizm jako materiał zapasowy.
Sprawdź więcej zalet, jakie płyną z picia mleka http://healthytime.pl/art,czy-mleko-jest-zdrowe-1.htm