Już od zarania dziejów wiadomo było, że właściwie zbilansowana dieta zapobiega wielu chorobom. Obecnie udowodnione jest, że istnieje ponad 80 jednostek chorobowych, wynikających z nieprzestrzegania prawidłowej diety lub spożywania żywności o niewłaściwych parametrach zdrowotnych.
Do najczęściej występujących chorób DIETOZALEŻNYCH zaliczamy:
Otyłość:
– powstaje w wyniku dodatniego bilansu energetycznego, tj. patologicznego spożywania pokarmów oraz na skutek źle skomponowanej diety pod względem składników odżywczych (min. za duża ilość cukrów prostych)
Cukrzyca typu II:
– powstaje głównie w wyniku nadmiernego spożywania produktów węglowodanowych, a przede wszystkim cukrów prostych. Skutkuje zwiększonym wydzielaniem insuliny przez trzustkę, co w dalszym przebiegu choroby przekracza wydolność trzustki. Skutkuje to uszkodzeniem, zaburzeniami czynności i niewydolnością narządów, tj. oczu, nerek, nerwów, serca i naczyń krwionośnych
– nieustannie wysoki poziom glukozy we krwi powoduje zaburzenie pracy komórek trzustki odpowiedzialnych za produkcję insuliny lub brakiem reakcji na działanie insuliny (insulinooporn ość)
Choroby układu krążenia, m.in.:
– nadciśnienie tętnicze – związane jes głównie z nadmiernym spożywania soli spożywczej oraz jest wynikiem otyłości
– miażdżyca – jet to zaburzenie gospodarki lipidowej (wzrasta stężenie cholesterolu całkowitego, frakcji „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów, a spadek stężenia „dobrego” cholesterolu HDL) prowadząc do powstawania zatorów miażdzycowych
– zawał serca – powstaje min. w wyniku podwyższonego stężenia cholesterolu we krwi, który to z kolei przyczynia się do pęknięcia blaszek miażdżycowych. Jeśli pęknięcie jest duże, powstaje zakrzep zamykający tętnicę doprowadzającą krew do serca
– tętniaki
Choroby układu pokarmowego:
– zapalenie woreczka żółciowego, poalkoholowa marskość wątroby,kamica żółciowa, choroby trzustki, przewlekłe zaparcia, wrzody, biegunki, itp.
Nowotwory min. nerek, jelita, żołądka, itp.:
– spowodowane poprzez niedobory i nadmiary różnych składników odżywczych i minerałów oraz obecność w żywności związków o działaniu karcynogennym (rakotwórczym),
Niedożywienie, anemia
– powstaje na skutek ujemnego bilansu energetycznego oraz za niskim jak na potrzeby organizmu spożyciem białka i żelaza
Osteoporoza:
– niedostateczne spożycie głównie wapnia, magnezu, potasu oraz i wit. A,D, K, C i B6 (mleko, nasiona roślin strączkowych)
– nadmierna podaż w pożywieniu fosforu, fluoru, sodu
Choroby neurologiczne:
– depresja, udar mózgu, choroba Parkinsona, Alzheimera,
Próchnica zębów:
– duża ilość cukrów prostych w pożywieniu