Kuchnia z meblami kuchennymi na wymiar jest inwestycją na wiele lat. Stanowi centrum życia domowego, a dodatkowo spędzamy w niej wiele godzin na przygotowanie posiłku, przez co pragniemy aby zawierała wygodne i praktyczne rozwiązania oraz funkcje, które ułatwiłyby korzystanie z niej.

Tym samym przy wyborze nowych mebli kuchennych na wymiar często zastanawiamy się właśnie jak prawidłowo ją zaaranżować aby osiągnąć harmonię funkcji i wyglądu – więcej informacji na naszej stronie internetowej zebra-studio.pl. Poniższe wskazówki pomogą w odpowiedniej organizacji kuchni aby korzystanie z niej stawało się przyjemne i wygodne z zarazem oszczędzało w jak największym stopniu nasz czas i energię.
Kuchnię należy podzielić na kilka stref. Jedną z najważniejszych zasad w tworzeniu zabudowy z meblami kuchennymi na wymiar jest prawidłowe wydzielenie przestrzeni do mycia, przygotowania produktów oraz gotowania. Ergonomia w kuchni jest niezwykle ważna i konieczne jest przestrzeganie kilku określonych zasad. W kuchni dotyczą one odpowiedniego usytuowania mebli kuchennych i sprzętu AGD., dlatego prawidłowe rozmieszczenie stref w pomieszczeniu z meblami kuchennymi na wymiar jest tak istotną rzeczą.

Zastosowanie złotej zasady tzw. „trójkąta roboczego”, odnosi się do rozmieszczenia sprzętu i blatów w zabudowie z meblami kuchennymi na wymiar w taki sposób aby tworzyły trójkąt. Zasada opiera się na odpowiednim umieszczeniu trzech głównych sprzętów: lodówki, zlewozmywaka i płyty grzewczej, które powinny być ulokowane w taki sposób aby stanowiły wierzchołki niewidzialnego trójkąta. Zasada ta odzwierciedla czynności, które wykonujemy przy przygotowywaniu potrawy i ich kolejność.

Przy procesie przygotowywania posiłku rozpoczynamy zazwyczaj od wykładania produktów spożywczych z lodówki na blat mebli kuchennych na wymiar. Blat ten nie musi bezpośrednio przylegać do lodówki. Powinien jednak posiadać szerokość około 40-60cm. Następnie przenosimy produkty, które należy umyć, do zlewozmywaka, a potem na blat, na którym będzie przygotowywana potrawa. Blat ten jest najczęściej wykorzystywaną przestrzenią w kuchni. Powinien być więc jak najbardziej przestrzenny. Zwykle stosuje się wymiar od 80 do nawet 200 cm. W niewielkich pomieszczeniach z meblami kuchennymi na wymiar musi wystarczyć 40 do 60 cm. Na koniec wstępnie przygotowaną potrawę przenosimy na płytę grzewczą lub do piekarnika. Umieszczenie niedużego fragmentu blatu za płytą grzewczą może posłużyć do bezpiecznego odstawiania naczyń, patelni, garnków czy gotowych potraw. Płyta grzewcza umieszczona w blacie mebli kuchennych na wymiar z zasady nie może znajdować się bezpośrednio przy ścianie lub przy boku szafy wysokiej, by nie grozić pożarem. Kuchenka może znajdować się w większej odległości od lodówki, niż zlewozmywak. Takie rozmieszczenie stref w przestrzeni z meblami kuchennymi na wymiar pozwala zaoszczędzić czas przygotowania posiłków a także ilość przebytych kroków. To wszystko sprawia, że gotowanie jest dużo przyjemniejsze i wygodniejsze.
Najprościej jest zaplanować „trójkąt”na zabudowie meblowej w układzie litery L. W tym przypadku zazwyczaj na jednym z ciągów lokuje się dwa z trzech wymienionych wyżej sprzętów. Zlewozmywak powinien być umieszczony pomiędzy lodówką a płytą. Zasada trójkąta roboczego możliwa jest również w przypadku innych układów zabudowy z meblami kuchennymi na wymiar: równoległym lub w pojedynczym ciągu z wyspą, gdzie w jednym rzędzie ustawiamy lodówkę i zlewozmywak, zaś płytę umieszczamy na wyspie. Omawianej zasady nie można z oczywistych względów zastosować w pojedynczym ciągu zabudowy kuchennej, lecz ustawienie sprzętów w odpowiedniej kolejności lodówka – zlew – płyta grzewcza gwarantuje ergonomiczne korzystanie z przestrzeni. Dodatkowo warto również pamiętać, że w przypadku osoby leworęcznej, należy umieścić elementy tworzące trójkąt roboczy w odwrotnej kolejności.

Prawidłowo zaplanowana zabudowa z meblami kuchennymi na wymiar pozwoli na efektywne wykorzystanie miejsca oraz czasu spędzanego na gotowaniu.