Coraz większą popularnością w polskich domach cieszą się płyty indukcyjne. Zanim jednak dokonamy zakupu tego rodzaju płyty grzewczej, musimy wiedzieć, że dla prawidłowego funkcjonowania będziemy potrzebować specjalnych garnków oraz patelni indukcyjnych.
Patelnie indukcyjne – zacznijmy od kuchenki
Najpierw jednak zastanowimy się, czy kupno takiej kuchenki to rzeczywiście dobry wybór. Tego typu płyty są owiane dobrą sławą, czy jednak moda powinna być podstawowym wyznacznikiem jej nabycia? Oczywiście, że nie! Atutami przemawiającymi na ich korzyść jest bez wątpienia energooszczędność, gdyż zaraz po włączeniu nie nagrzewa się powierzchnia płyty, a patelnia indukcyjna. Kuchenka działa tak, aby nie dochodziło do zbędnych strat energii, co zdarza się nagminnie w przypadku tradycyjnych urządzeń. Nie wspominając już o tym, że jej utrzymanie w czystości nie jest żmudnym i czasochłonnym zajęciem. Czy zatem warto zakupić taki sprzęt do domu? Oczywiście, że tak! Należy się jednak oswoić wcześniej z faktem, że nie należy do najtańszych, podobnie jak kupno specjalnie przeznaczonych do tego naczyń.
W ostatnim czasie wiele uwagi poświęca się sprawie, że patelnie indukcyjne i przygotowywane na niej posiłki są zdrowe. Nie od dziś wiemy, że smażenie jest tym sposobem obróbki termicznej, który odradzają zarówno lekarze, jak i dietetycy. Jednak przy odrobinie wiedzy, czynność możemy uczynić niemal całkowicie zdrową metodą przyrządzania posiłków. Po pierwsze – wybieramy porządnej klasy patelnię i dobieramy do niej (równie wysokiej jakości) olej lub oliwę. Wystrzegamy się jak ognia smażenia na smalcu, a swój wybór kierujemy wyłącznie w kierunku mięs drobiowych, które są chude i łatwo przyswajalne przez człowieka.
Patelnia patelni nierówna
Patelnie indukcyjne powinny być wyposażone w ferromagnetyczny materiał. Skąd jednak mamy wiedzieć, czy dany model spełnia te warunki? Przede wszystkim powinna nas o tym informować etykieta producenta. Zawsze można również zapytać o radę sprzedawcę. Kolejnym ważnym wyznacznikiem jest wzornictwo dna. Jeśli patelnie indukcyjne posiadają wzór w prążki, nie ma możliwości, aby zadziałały na indukcji. Jedyne wytłoczony wzór w kółka będzie gwarantem ich prawidłowego działania.
Później jedyne, co zostanie, to dopasowanie naczynia pod kątem materiału oraz kształtu. Do wyboru mamy modele tytanowe, stalowe, teflonowe, w okrągłym lub kwadratowym kształcie, płytkie lub głębokie. Bez względu jednak na to, którą wybierzemy, w każdym przypadku możemy liczyć się z tym, że zapewni nam najwyższy komfort gotowania. A w kuchni przecież właśnie o to chodzi…