Pierwszym krokiem jest zastosowanie sprawdzonej reguły trójkąta roboczego – więcej na zebra-studio.pl. Polega ona na ustawieniu w odpowiedniej kolejności sprzętów kuchennych i mebli kuchennych na wymiar pomiędzy nimi tak by tworzyły logiczny ciąg pracy. Największym sprzętem w kuchni jest lodówka – od niej zaczynamy więc planowanie, by znaleźć dla niej najlepsze ustawienie w pomieszczeniu. Obok lodówki powinien być umieszczony blat, nie musi być bardzo długi, ale taki by można było na niego wyjąć produkty z chłodziarki. Dalej w ciągu mebli kuchennych na wymiar umieszczamy szafkę ze zlewozmywakiem i zmywarkę. Najlepiej jeśli szafka zlewozmywakowa i zmywarka stoją obok siebie – nie mamy wówczas kolizji przy jednoczesnym otwarciu szafki i zmywarki. Ma to znaczenie, ponieważ zazwyczaj przed włożeniem naczynia do zmywarki wyrzucamy resztki posiłku do kosza na odpadki, więc jeśli szafka z sortownikiem i zmywarka są otwarte jednocześnie ułatwiamy sobie odkładanie naczyń – wykonujemy to bezpośrednio, bez konieczności odkładania na blat mebli kuchennych na wymiar. Za zestawem w strefie mokrej, nazywaną również strefą zmywania, umiejscawiamy główny blat roboczy – to tu odbywać się będzie przygotowywanie posiłków – między miejscem mycia produktów a miejscem ich gotowania. Tutaj pod blatem powinny znaleźć się takie meble kuchenne na wymiar jak szafki z miejscem na deski do krojenia, sita, drobne agd typu blender oraz szuflada na sztućce robocze – noże, tłuczki, itp. Dobrze też umieścić tutaj szuflady na talerze i miski – bliskość zmywarki pozwala na łatwe przełożenie umytych naczyń do szafki w pobliżu. W dalszym ciągu mebli kuchennych na wymiar lokujemy płytę grzewczą oraz piekarnik. Jeśli miejsce w kuchni pozwala piekarnik możemy zamontować w stojącej wysokiej szafce, tzw. słupku – łatwiej wówczas dostać się do piekarnika, bo jest on umieszczony na wysokości. Płyta grzewcza nie kończy ciągu trójkąta roboczego w pomieszczeniu z meblami kuchennymi na wymiar. Za miejscem gotowania należy zachować fragment blatu, by zdystansować płytę grzewczą od ściany lub boku wysokiej szafki i zachować miejsce na odstawienie gorącego garnka.
Projektując zabudowę z meblami kuchennymi na wymiar należy również pomyśleć o wysokości umieszczenia blatu kuchennego. Optymalną wysokością jest posadowienie płyty roboczej 15cm od ugiętego łokcia osoby, która będzie głównym użytkownikiem mebli kuchennych na wymiar.
Właściwe oświetlenie miejsca pracy to kolejny etap planowania. Jeśli w kuchni mamy szafki wiszące to oświetlenie umieszczamy w dolnym wieńcu szafek i otrzymujemy komfortowe doświetlenie dla miejsca pracy. Jeżeli szafek wiszących nie mamy to wówczas należy zaplanować oświetlenie z sufitu.
Na koniec pozostaje należyte zaplanowanie rozmieszczenia gniazd elektrycznych. Te ukryte za zabudową z meblami kuchennymi na wymiar muszą mieć zapewniony dostęp, by można było łatwo odłączyć urządzenia. Gniazda nad płytą roboczą umieszczamy z dala od wody, najlepiej przy głównym blacie. Przyłącza wodno – kanalizacyjne również planujemy w świetle szafki zlewozmywakowej, tak by można było bezkolizyjne zastosować sortowniki na odpadki.
Odpowiednie rozplanowanie mebli kuchennych na wymiar oraz dostosowanie przyłączy w pomieszczeniu zagwarantuje nam komfort pracy, bez nadmiernego chodzenia po pomieszczeniu. Należyte rozplanowanie miejsca do przechowywania sprawi, że posprzątanie po przygotowaniu posiłku będzie proste i intuicyjne. Tak więc wniosek jest jeden – projekt to coś więcej niż estetyczna wizja, to odpowiedź na potrzebę sprawnej organizacji i efektywnego czasu pracy w kuchni.