Zastanawiając się który rodzaj frontów i blatów mebli kuchennych na wymiar wybrać pomożemy zdecydować co jest najbardziej odpowiednie do codziennego użytku, co dla miłośników jedzenia w restauracji, a co dla zawołanych domowych kucharzy. Kuchnia domowa – to taka, której meble kuchenne na wymiar pełnią funkcję serca domu, tak więc ważne jest aby służyła nam przez wiele lat – więcej informacji na zebra-studio.pl

Z czego wykonać taką zabudowę? Świetnie sprawdzą się tu fronty lakierowane, które są odporne na działanie pary wodnej lub fronty imitujące drewno wykonane z płyty wiórowej, są one praktyczne w kwestii czyszczenia dzięki ich powłoce nie widać na nich odcisków palców a codzienne zabrudzenia są właściwie niewidoczne.
Blat w kuchni domowej może być laminowany wykonany z płyty wiórowej lub z konglomeratu wykonanego z mieszanki kamienia oraz żywicy. Przy obu rodzajach blatu mebli kuchennych na wymiar należy pamiętać o stosowaniu desek do krojenia i o podkładkach pod rozgrzane garnki i patelnie. W kwestii odporności na wodę – konglomerat wygrywa w tej konkurencji.
Meble kuchenne na wymiar
Kuchnia od święta – często tryb naszego życia powoduje, że decydujemy się na całodzienny catering lub też po prostu lubimy jadać w restauracjach i tu fantazja w realizacji mebli kuchennych na wymiar może być bezgraniczna. Zazwyczaj kuchnia służy do gotowania „od święta” i po prostu ma dobrze wyglądać, więc styl mebli kuchennych na wymiar jest dowolny, tak samo jak materiały. W kuchni z meblami kuchennymi na wymiar, w której gotowanie jest rzadkie łatwiej o zachowanie czystości.
Możemy zatem pozwolić sobie np. na fronty mebli kuchennych na wymiar w kolorze czarnym, które trudno utrzymać w nienagannej czystości, niezależnie czy posiadają wykończenie w połysku czy macie. Także fronty w klasycznym stylu z trudnymi do czyszczenia zakamarkami znajdą tu zastosowanie.

Kuchnia prawdziwego kucharza – ta zabudowa mebli kuchennych na wymiar ma specjalne wymagania. Najlepiej, żeby była ona niezniszczalna. Takie materiały nie istnieją, więc należy skupić się na tych dostępnych, które mają najwyższą wytrzymałość. Zabudowa mebli kuchennych na wymiar dla profesjonalnego amatora dodatkowo musi być przestronna i przede wszystkim bezpieczna.
Kucharze często stosują technikę flambirowania czyli tzw. płonący półmisek, opalają różne artykuły spożywcze lub po prostu gotują wiele potraw na raz – muszą mieć możliwość swobodnego odłożenia rozgrzanej patelni na blat mebli kuchennych na wymiar.
Jako materiał na tak wymagający blat niezawodnie się sprawdzi stal. Fronty mebli kuchennych na wymiar także można wykonać ze stali, jednak w domowych warunkach fronty mogą być drewniane, lakierowane, laminowane, ważne by były możliwie jak najłatwiejsze do utrzymania w czystości. Ważne by przy planowaniu zabudowy z meblami kuchennymi na wymiar określić, który rodzaj kuchni jest najbliższy naszym upodobaniom.
Wybierając meble kuchenne na wymiar w wersji domowej czy też stawiając na to by kuchnia po prostu dobrze się prezentowała albo może tworząc zabudowę z mebli kuchennych na wymiar dla kucharza z zamiłowania kierujmy się tym, że powinna kuchnia być funkcjonalna oraz bezpieczna w użytkowaniu.