Najczęstszym tego powodem jest podwyższony cholesterol we krwi. Podwyższony poziom cholesterolu jest wywoływany przez nasycone kwasy tłuszczowe. Występują one w produktach pochodzenia zwierzęcego – oprócz ryb. Obok tych ujemnie działających kwasów tłuszczowych są również nienasycone kwasy tłuszczowe. Te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pośród nich najważniejsze są dobroczynne: kwas omega 3, kwas omega 6 oraz omega 9. Często wymieniane są razem jako kwasy omega 3 6 9. Kwasy omega-3 i -6 należą do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zaś omega-9 do jednonasyconych kwasów tłuszczowych.
Źródłem kwasu omega 3 są ryby morskie np. szproty, tuńczyk, makrela, łosoś, śledź oraz owoce morza. Z kolei kwas omega 6 – poza rybami znajduje się także w orzechach włoskich, soi, lub słoneczniku. Kwas omega 9 to jednonasycony kwas i jego źródłem jest przede wszystkim oliwa z oliwek i olej z rzepaku.
Wiele osób marzy, żeby być zdrowym i móc żyć codziennie pełnią życia. W praktyce jednak mało osób pamięta o tym, żeby prawidłowo się odżywiać. A przecież w rzeczywistości od tego, ile naszemu ciału dostarczymy witamin i ważnych składników odżywczych zależy nasze zdrowie. W naszej diecie niezwykle ważną rolę odgrywa właśnie kwas omega 3. W ogóle powinno się wiedzieć, że jeśli w naszym organizmie nienasycone kwasy tłuszczowe i nasycone kwasy tłuszczowe nie będą we właściwych proporcjach, grozi nam wiele przykrych schorzeń.
Wobec tego dobrze jest wiedzieć, że jeśli dostarczymy naszemu organizmowi odpowiednią dawkę kwasów omega 3, 6, 9, ryzyko choroby uda nam się wyeliminować.
Warto także wiedzieć, że to właśnie omega 3 odpowiada za nasz układ odpornościowy, pracę serca a także wiele innych funkcji organizmu. Ważna jest równowaga miedzy kwasami Omega 3 i 6. Proporcja korzystna to 4:5. Przewaga kwasów Omega- 6 powoduje spadek Omega 3.
Poza spożywaniem ich przy posiłku, mamy możliwość suplementowa kwasy Omega. Jest to ważne, gdy mamy problemy z cholesterolem, układem krążenia i odpornością. Ponadto kwasy Omega pozwolą uniknąć wielu innych chorób związanych z wiekiem np. udar, miażdżyca itp. Omega hamuje także powstawanie chorób serca – zawał i wylew. Po poprawia ukrwienie naczyń serca.