Miewasz dolegliwości żołądkowe, cierpisz na astmę bądź szukasz ukojenia w stanach zdenerwowania czy też w momencie spadku odporności Twojego organizmu ? Vilcacora, potocznie określana mianem wilczej kory z pewnością spełni Twoje oczekiwania ! Koci pazur, bo z takim określeniem Vilcacory również często się spotykamy to produkt wart uwagi nie tylko ze względu na swoje szlachetne właściwości, ale przed wszystkim z uwagi na to, iż jest bezpieczny, skuteczny i naturalny, nieprzetworzony chemicznie, a więc zdrowy dla organizmu człowieka.
Uncaria tomentosa, czyli Vilcacora to nic innego jak po prostu wysuszona kora, która występuje również pod nazwą Czepoty puszystej. Jest to roślina, która nie występuje naturalnie w naszym kraju, ale jest typowa przede wszystkim dla rejonu Peru, a konkretnie chodzi tutaj oczywiście o tropikalne, amazońskie lasy, gdzie najlepiej wschodzi i najlepiej się ona czuje. Koci pazur, bo również tak nazywa się tę roślinę to produkt naturalny, z jakiego zazwyczaj wytwarza się specjalny wywar oddziałujący na ludzki organizm wręcz niezwykle pozytywnie. Co ciekawe, niezwykle często właśnie Vilcacora stosowana jest przede wszystkim jako naturalne uzupełnienie wielu chorób nowotworowych – znawcy i miłośnicy tej roślin twierdzą bowiem, że ma ona tutaj bardzo znaczący wpływ, a co najważniejsze działa zapobiegawczo. Często stosuje się wywar z Vilcacory równie po to, aby zapobiec pojawieniu się chorób takich jak na przykład udar mózgu czy zawał mięśnia sercowego.
Jak każdy środek, jaki wprowadzamy do organizmu, również Vilcacora musi być spożywana umiejętnie, zgodnie z zasadami, ponieważ nawet to co dobre w nadmiarze jest nam w stanie po prostu zaszkodzić. W związku z tym należy pamiętać, iż kluczem do tego wszystkiego jest nie przekraczanie codziennej dawki trzech szklanek dziennie – jest to ilość maksymalna. Nie powinno się stosować jej również dłużej niż pół roku bez przerwy, a i tak jest to zalecane wyłącznie w momencie, kiedy wywar ma działać leczniczo. Bardzo istotne jest przyrządzanie Vilcacory – konieczne jest zastosowanie 2 łyżeczek na szklankę wody i gotowanie wywaru na wolnym ogniu przez około 30 minut. Wywar jest gotowy po 15 minutach od przyrządzenia.
Istnieją również przeciwwskazania, jak w przypadku każdego środka bez względu na to czy jest on naturalny czy przetworzony chemicznie. Kategoryczny zakaz spożywania Vilcacory dotyczy przede wszystkim kobiet w ciąży oraz kobiet karmiących czy też osób, które muszą stosować leki przeciwzakrzepowe.